OPTUŽEN ZA KRAĐU

Vučić se u prvom obraćanju nakon izbora otresao na Hrvatsku: Prestižemo ih prije 2028.!

24.12.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti po prvi puta nakon izbora, nakon kojih su uslijedile optužbe oporbe za krađu, zbog čega već tjedan dana prosvjeduju na ulicama Beograda, a pojedini oporbeni lideri štrajkaju glađu. Ponovio je kako je na izborima sve bilo regularno, a u dijelu obraćanja ponovo se okomio na susjede, konkretno Kosovo i Hrvatsku

Procijenio je da iza svih napada na Srbiju stoje, kako je rekao 'lijevo liberalni, zeleni, woke krugovi', posebno u Hrvatskoj i na Kosovu.

'Od Zagreba, Prištine, do medija ovdje, postoji savršena sinkronizacija da su izbori pokradeni, a nigdje podataka, nigdje zapisnika. Sve argumente koje im pošaljete uništimo dok su rekli keks. Zašto bi Kurti htio da se nešto lijepo kaže o Srbiji? Zašto bi Zagreb htio reći nešto lijepo o Srbiji? MMF kaže da će Srbija po BDP-u prestići Hrvatsku 2028., ja kažem - prije', rekao je Vučić.

Kad su u pitanju optužbe za izborne malverzacije, Vučić je istaknuo kako je broj prigovora u odnosu na prošle izbore pao s 83 na 48.

  • +11
Aleksandar Vučić glasao na izborima u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/PIXSELL

'Republičko izborno povjerenstvo zaprimilo je 496 poziva za glasanje osobama za koje se tvrdilo da su fantomski birači. Policija je provjerila sve što je dostavljeno, i od 496 poziva sve su postojeće osobe, upisane u popis birača. Od njih 496, njih 487 upisano je mnogo ranije na istom biračkom mjestu, najmanje četiri godine ranije. U 2022. godini upisano ih je ukupno devet, ali je njih šest promijenilo prebivalište unutar Beorgada. Prema tome, nema govora o krađi', rekao je Vučić.

Za primjedbe međunarodnih promatrača rekao je da su "najzanimljivije" jer su tvrdili kako su mnogo nepravilnosti "vidjeli na društvenim mrežama".

On je optužio pojedine promatrače iz Austrije da su "pokrali izbore u svojoj partiji", a došli su da nadziru "demokratske izbore u Srbiji".

Oporbu je nazvao "lažovima" i rekao kako okrivljuju vladajuće jer su "nesposobni" da ih pobjede.

Ilustrirajući političku nadmoć, Vučić je ustvrdio kako bi, da su bili i predsjednički izbori, on dobio 63 do 64 posto glasova.

  • +14
Drugi dan prosvjeda zbog krađe izbora u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: M. M./ATAImages/PIXSELL

Sedmero predstavnika oporbe, koji štrajkaju glađu tražeći poništenje izbora, zamolio je da se "vrate svojim obvezama".

"Neće biti nikakve nasilne smjene vlasti, vlast u Srbiji mijenja na izborima i tako će biti uvijek, a ne samo danas", rekao je Vučić.

Neke ćete, dodao je, imati za pa pet-šest mjeseci, a neke za četiri godine".

Izbori u Beogradu bi mogli biti ponovljeni ukoliko SNS s koalicijskim partnerima ne osigura većinu vijećnika jer je lista kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića, koja bi mogla biti presudna za formiranje vlasti u prijestolnici, poručila da neće u koaliciju ni s oporbom niti sa SNS-om. Nestorović je u subotu novinarima rekao da su kandidatima za vijedćnike s njegove liste već počele pristizati "šestocifrene ponude, i ne u dinarima" da promjene tabor.

"Ako nema većine u gradu - ići će se na nove izbore i kraj priče", prokomentirao je danas Vučić.

On je ustvrdio da s parlamentarnih izbora neće biti do 2027. jer se "treba u potpunosti posvetiti velikim ciljevima u napretku i rastu zemlje" koja treba ići ukorak "s najrazvijenim zemljama svijeta".