PARAVOJNA AKCIJA

Vučić: Mobiliziranje Srba u Wagner grupu je protuzakonito

17.01.2023 u 13:45

Bionic
Reading

Rusija bi trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz njenu paravojnu skupinu Wagner u Ukrajini, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Vučić je u ponedjeljak kasno navečer, u intervjuu za provladinu komercijalnu TV Happy, poručio da "nije fer" pozivati na regrutiranje Srba u redove ruske paravojne skupine Wagner u Ukrajini, dodavši da je Srbija jedina zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Vučić je ustvrdio da je takvo sudjelovanje protivno srbijanskim zakonima. Aludirajući na tekst objavljen početkom siječnja na srpskom servisu Russia Today (RT Balkan) da privatna plaćenička skupina Wagner regrutira nove pripadnike on je osudio oglas za prijavu dragovoljaca ističući da je to protivno srbijanskim zakonima.

Srpsko zakonodavstvo zabranjuje sudjelovanje državljanima Srbije u sukobima u iznozemstvu, ali se iz objava ruske strane vidi da neutvrđeni broj državljana Srbije ipak sudjeluje na ruskoj strani.

Ruska novinska agencija RIA Novosti emitirala je ranije TV snimku dvojice maskiranih muškaraca predstavivši ih kao srbijanske dragovoljce na području Zaporožja u Ukrajini pod kontrolom Rusije, javila je agencija Reuters.

Srbijanski predsjednik također je nazvao "notornim lažima" tvrdnje da su na barikadama na sjeveru Kosova sudjelovali pripadnici ruske paravojne skupine Wagner, ali je neizravno potvrdio da postoje aktivnosti Wagnera u Srbiji.

Podružnica Russia Today na srpskom (RT Balkan) u utorak pak objavljuje tvrdnje šefa "Wagnera" Jevgenija Prigožina da ta "privatna vojna kompanija" nikada nije bila u Srbiji i da nije imala nikakve kontakte sa Srbijom.

"U privatnoj vojnoj kompaniji 'Wagner' trenutno nema državljana Srbije, a odavno ih nije bilo. Prema tome, sve glasine o suradnji skupine 'Wagner' i Srbije nemaju nikakvog osnova", citira RT Balkan odgovor Prigožina Glasu Amerike.

Beograd je glasao za deklaracije i rezolucije u UN-u i međunarodnim tijelima koje osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu, ali se odbija pridružiti sankcijama međunarodne zajednice Kremlju.

Srbija to pravda državnim i nacionalnim interesima, s obzirom da je skoro u potpunosti ovisna od uvoza ruskog plina, dok Moskva, uz Peking, Srbiji drži stranu u pogledu Kosova, ne priznajući neovisnost koju je Priština proglasila 2008.