KARAMARKO U OSIJEKU

'Vrtić Tratinčica bolje bi preuzeo vlast od SDP-a'

15.09.2012 u 19:01

Bionic
Reading

'HDZ je na lokalne izbore u svibnju spreman izići u koaliciji s pravaškim, seljačkim i umirovljeničkim državotvornim strankama konzervativne orijentacije, no o tomu će odlučivati organizacije na terenu i za rezultate preuzimati odgovornosti. Nema više univerzalne pameti iz Zagreba koja zna što je najbolje u svakom kutku Hrvatske', rekao je danas u Osijeku predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, nakon sastanka s dužnosnicima županijske organizacije

Za sada razgovaraju s HSP-om dr. Ante Starčević, a namjeravaju se sastati i predstavnicima drugih stranaka navedene orijentacije. Predsjednik HDZ-a otklanja pak svaku mogućnost kandidiranja Milana Bandića za novi mandat gradonačelnika Zagreba.

Obrecnuo se i na optužbe premijera Milanovića da su prodavači magle i da HDZ nije imao, niti ima plan za gospodarski oporavak zemlje.

'Njihovu maglu možemo secirati kroz 21 točku, a uspješni su bili jedino u onoj 22., u totalnoj čistki kadrova iz javnih poduzeća i ministarstava, poglavito naših članova i simpatizera.  O prodaji magle govori čelnik stranke koji se osam godina pripremao za preuzimanje vlasti, a to su učinili tako da bi je vjerojatno Dječji vrtić Tratinčica preuzeo vlast bolje. Prodavači magle su oni koji su naslijedili politiku i imovinu SKH, a nikad ih se nisu odrekli', uzvratio je Karamarko

Zamjerio je premijeru Milanoviću to što se u osam mjeseci od preuzimanja vlasti istaknuo jedino 'doskočicama, frazicama i parafrazicama, latinskim i engleskim, ali ništa sadržajno'.

Pojedine elemente svoga gospodarskog programa HDZ je, kazao je, već iznio u javnost, a kada procijeni da je to najprobitačnije za stranku, objavit će cijeli plan. U međuvremenu i dalje će kritizirati 'nerad vladajuće koalicije'.

To se posebice odnosi na namjeru prodaje Hrvatske poštanske banke, Croatia osiguranja i davanja autocesta u koncesiju, za što su već najavili referendum.

'Lako je biti general poslije bitke'

'Ne podržavamo olaku rasprodaju ostataka hrvatske imovine, imovine naših građana, našeg nacionalnog srebra. Zašto ne daju u koncesiju ceste koje bi se tek trebale graditi, nego već izgrađene koje donose profit?

Iskustvo nam govori da je korištenje cesta u koncesiji skuplje i da lošije izgledaju. Vlada će za dobiveni novac pokrpati proračunske rupe i produljiti životarenje za nekoliko mjeseci, možda odgoditi nemire sindikata i umirovljenika i – to je sve.

A ceste bespovratno gubimo, kao i HPB i CO. Ako je to naša imovina, onda hrvatske građane treba pitati o njezinoj sudbini', istaknuo je Karamarko.
HDZ, međutim, nije pitao hrvatske građane kada je njegova vlada rasprodavala hrvatske banke i drugu vrijednu nacionalnu imovinu, na što novi predsjednik stranke danas odgovara maksimom da je 'lako biti general poslije bitke'.

'Lako je danas pričati o događajima otprije 10 ili 15 godina, kada nije bilo ove konstelacije snaga i ovoga vodstva HDZ-a.

Apsolutno sam protiv prodaje hrvatske imovine i zato nas ne vežite uz odluke bivšeg vodstva. Novi su uvjeti, nova razmišljanja, nove odluke', ogradio se predsjednik Karamarko od svojih prethodnika.

Ne spori da su pojedini članovi HDZ-a nezadovoljni, jer takvih uvijek ima pa i među njegovim protukandidatima za predsjednika stranke.

U HDZ-u se ipak, tvrdi, nikog ne marginalizira i dodaje da će se unutarstranački izbori po načelu 'jedan član – jedan glas' održati nakon lokalnih izbora.

'Neki bi htjeli stranačke izbore svakih 15-20 dana, po sistemu lota – dok ne pobijede – ali bilo bi to perverzno', zaključio je Tomislav Karamarko na sastanku s dužnosnicima HDZ-a u OBŽ, gdje su danas javnosti predstavili četvoricu novih uglednih članova: Krunoslava Zmaića, Dražena Vidovića, Markusa Romića i generala Mladena Mikolčevića.