KONTROVERZNI ČLANCI

Vrhovni sud SAD-a podijeljeno o useljeničkom zakonu Arizone

26.06.2012 u 16:12

Bionic
Reading

Američki Vrhovni sud potvrdio je ključni dio imigracijskog zakona savezne države Arizone, ali je ukinuo tri njegova članka i time donio mješovitu presudu za Obaminu administraciju o odlučujućoj ulozi savezne vlade kada su u pitanju useljenički propisi u SAD-u

S osam glasova 'za' i nijednim protiv, suci su u ponedjeljak poduprli najkontroverzniji dio zakona koji policajcima omogućuje da osobama koje zaustave zbog bilo kojeg razloga mogu provjeriti imigracijski status.

No, Vrhovni sud je većinom glasova također odbacio tri članka toga zakona iz 2010. na koje se žalila Obamina administracija ocijenivši da su 'otišli predaleko'. Suci su glasovali šest prema dva, odnosno pet prema tri, pri čemu su konzervativni bili protiv.

Tim se člancima od imigranata tražilo da cijelo vrijeme nose imigracijske dokumente, ilegalnim imigrantima zabranjivalo da traže posao u javnim službama, a policiji su davali ovlasti da bez naloga uhite imigrante za koje vjeruje da su počinili kaznena djela zbog kojih bi mogli biti deportirani.


'Frustracije Arizone zbog problema koje uzrokuju ilegalni useljenici možda su razumljive, ali država ne može provoditi politike koje su u suprotnosti sa saveznim zakonom', napisao je sudac Anthony Kennedy u obrazloženju presude na 25 stranica.

'Drago mi je da je Vrhovni sud odbacio ključne članke imigracijskog zakona Arizone. Ono što je ova presuda jasno pokazala je da Kongres mora donijeti sveobuhvatnu imigracijsku reformu. Krpanje zakonima saveznih država nije rješenje za naš loš imigracijski sustav, nego je dio problema', napisao je u priopćenju predsjednik Barack Obama.

Obama je ipak dodao da ga brinu moguće praktične posljedice provedbe zakona. 'Moramo osigurati da policija u Arizoni ne provodi zakon tako da krši građanska prava Amerikanaca, na što upozorava i presuda', rekao je američki predsjednik.