poraz uskoka

Vrhovni sud oslobodio Lovrića i Palac u aferi Štandovi, obustavljen postupak protiv Bandića

07.02.2022 u 10:10

Bionic
Reading

Vrhovni sud obustavio je kazneni postupak protiv pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i potvrdio oslobađajuću presudu za Ivicu Lovrića, bivšeg pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje i sport, i Zdenku Palac, bivšu šeficu Tržnica Zagreb, u tzv. aferi Štandovi

Podsjetimo, Uskok je teretio Bandića da je s Lovrićem i Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 309 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Svi su optuženici prvostupanjskom presudom oslobođeni optužbe zbog kaznenih djela zlouporabe položaja, trgovanja utjecanjem i zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem.

Vrhovni je sud obustavio kazneni postupak u odnosu na Bandića jer je umro te odbio žalbu Uskoka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu u odnosu na Lovrića i Palac.

Time je postala pravomoćna presuda kojom je Lovrić oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem, a Palac je oslobođena optužbe da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

U obrazloženju presude Vrhovni sud navodi da je u odnosu na Lovrić i Palac prvostupanjski sud pravilno zaključio da nije dokazano da su počinili kaznena djela za koja su se teretili.

'Radnjama koje je poduzeo prvi optuženik (Bandić, op.a.) postupio je u skladu sa svojim ovlastima i nije iskoristio svoj položaj kako bi si na štetu grada i druge osobe pribavio imovinsku korist. Motiv njegova postupanja nije odlučan za počinjenje kaznenog djela. Drugi je optuženik (Lovrić, op.a.) samo provodio radnje u skladu sa zaključkom gradonačelnika koji je zakonito donesen. Prema tome, nisu dokazani navodi optužbe o počinjenju kaznenog djela. Kaznena odgovornost Lovrića izvire iz odgovornosti Bandića pa kako nije riječ o počinjenju kaznenog djela u njegovu postupanju, osnovano je da je Lovrić oslobođen optužbe.

U odnosu na treću optuženicu (Palac, op.a.), iz dokaza izvedenih u postupku ne proizlazi utvrđenje da bi ona kao odgovorna osoba Tržnica iskoristila svoj položaj da bi građanskoj inicijativi, na štetu Tržnica, ostvarila znatnu korist. Niti jedan dokaz izveden u tijeku postupka ne upućuje na to da je prvi optuženik svojim autoritetom utjecao na treću optuženicu da bi ona, nemajući za to nikakve osnove, besplatno dala na korištenje štandove navedenoj građanskoj inicijativi. Upravo suprotno, iz dokaza proizlazi da je postupala zakonito, u skladu s dotadašnjom praksom Tržnica koja se provodila u vezi davanja štandova neprofitnim udrugama. Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je drugog optuženika i treću optuženicu oslobodio optužbe', navodi se u obrazloženju presude Vrhovnog suda.