LIČKI MEDVJEDI

Vrh HRT-a iznad etičkog kodeksa

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.03.2009 09:01
  • Objavljeno 20.03.2009 u 08:56
Vanja Sutlić i Hloverka Novak Srzić

Vanja Sutlić i Hloverka Novak Srzić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Odlukom Ravnateljstva HRT-a o izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa HRT-a, Etičko povjerenstvo HRT-a od danas pa nadalje više neće moći raspravljati o eventualnim povredama kodeksa od strane Glavnog ravnatelja HRT-a, baš kao što se neće baviti prijavama pisanim protiv njegovih prvih suradnika; ravnatelja podružnica, direktora i glavnih urednika

Pojednostavljeno rečeno, gotovo da više nema nikakve mogućnosti da se ponovi slučaj kada je novinarka Elizabeta Gojan zbog povrede kodeksa tužila Vanju Sutlića, a Etičko povjerenstvo ocijenilo da je Glavni ravnatelj HRT-a povrijedio kodeks kuće koju vodi. Jer, ako se netko i drzne podnijeti prijavu protiv čelništva HRT-a, o njoj neće više raspravljati Etičko povjerenstvo, već Ravnateljstvo u kojem to isto čelništvo sjedi, piše Novi list 

Izmjenom članka 66 Vanja Sutlić – jedini glavni ravnatelj ikada »osuđen« od Etičkog povjerenstva – ne samo da je tako zaštitio sebe od nekog novog etičkog posrnuća, već je uz ostale zaštitio od prijava i Blagu Markotu, Davora Mezulića, Josipa Guberinu, Duška Radića, Domagoja Burića i Hloverku Novak Srzić, odnosno sve one koje imenuje Programsko vijeće HRT-a. Posebice je pritom sporna zaštita uredničke postave, s obzirom na to da oni i nisu dio menadžmenta, već prvi među novinarskom kastom na Prisavlju, o kojoj Etičko povjerenstvo i raspravlja.

Kakogod bilo, Etičko povjerenstvo od danas će se baviti isključivo kršenjem etike od strane zaposlenika s nižih razina. No, ni taj posao nisu do daljnjega u mogućnosti činiti barem jedno dva mjeseca dok, po odluci Ravnateljstva, u članstvo ne kooptiraju dva vanjska člana. Pridružene članove imenuje i izabire Ravnateljstvo HRT-a iz redova stručnjaka pravne i ekonomske struke, a u sklopu područja korupcije i sukoba interesa. Zanimljivo, i prije nego li je odluka Ravnateljstva stigla do članova Etičkog povjerenstva, već su se javili zainteresirani stručnjaci, koji bi za svoju uslugu bili i honorirani.

Suočeno s blokadom rada, koja praktički omogućava zaposlenicima HRT-a da se nesmetano blate dokle god nemaju adrese kojoj bi mogli prijaviti povredu Kodeksa, sastalo se i Etičko povjerenstvo. Predsjednica Povjerenstva Biljana Domić nije međutim javno željela govoriti o nečem što je, kako reče, interni akt. Kako, pak, neslužbeno saznajemo, osim prosvjeda zbog činjenice da ih prije redizajna Kodeksa nitko nije kontaktirao, ništa više nisu mogli ni napraviti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi