ZNANSTVENICI S PMF-A POTVRDILI:

Vrgoračke kugle stare su 100 milijuna godina!

18.10.2010 u 12:13

Bionic
Reading

Vrgoračke kugle stare su 100 milijuna godina. Na 4. kongresu geologa Hrvatske, koji se održao od 13. do 16. listopada u Šibeniku, dr. sc. Hrvoje Posilović predstavio je svoj znanstveni rad kojim je utvrdio starost kamenih kugli iz okolice Vrgorca koje su pronađene na gradilištu Dalmatine

Dr. Hrvoje Posilović, s još troje znanstvenika s odjela geologije zagrebačkog PMF, dr. sc. Jasenka Sremac, Karmen Fio, Blanka Cvetko-Tešović te Marija Brajković iz Ministarstva kulture RH, znanstvenim analizama utvrdili su da kugle datiraju iz vremena turona do cenomana, razdoblje gornje krede, mezozoik, te su stare 90-100 milijuna godina.

Na kongresu u Šibeniku dr. Posilović je napravio eksperiment kojim je objasnio proces postajanja kugli, prikazao model formiranja površine mineralne energije. Po njegovim saznanjima, za formiranje jedne kugle bilo je potrebno samo oko 10 godina, možda 20, ali kugle su mogle nastati za oko 10 godina u optimalnim uvjetima zasićene otopine.

Istraživanje se nastavlja

U Šibeniku je postavljen i poster s grafikonima, izračunima i prikazima koliko je bilo potrebno morske vode da bi se formirala jedna kugla i sličnih detalja.

Zasada je nepoznanica što je dalo centar, nukleus oko kojeg se formirala kugla. Da bi se došlo do tog otkrića, znanstvenici s PMF-a nastavljaju s istraživanjem bitumena koji su iskopali oko kugli na nalazištu. Analizom bitumenskih stijena koje poslane su u laboratorij INA-Naftaplina otkrit će se porijeklo silicija koji je dao nodulu.

Istraživanja na PMF-u započela su nakon što je novinar tportala početkom godine pronašao kamene kugle na gradilištu Dalmatine pored Vrgorca.