PACIJENTI NA GUBITKU

Vrgorac prosvjeduje zbog svađe Zagreba i Splita

11.09.2012 u 11:21

Bionic
Reading

Dok se Zagreb i Split svađaju, Vrgorac trpi – kratka je poruka i zaključak s mirnog protesta liječnika i stomatologa ispred vrgoračkog Doma zdravlja, gdje je zbog tumačenja zakonskih propisa već dva tjedna zatvoren Odjel za radiologiju

Nakon što je Ministarstvo zdravlja ukinulo ugovore o djelu i time prekinulo ugovor s radiologom koji je do sada radio na rentgenu u Vrgorcu, vrgorački liječnici su ostali bez mogućnosti snimanja pacijenata, što je izazvalo probleme u pružanju zdravstvene zaštite.

Protestirali su kod Ministarstva i kod svog ravnatelja, no bez uspjeha. Ministarstvo je ostavilo mogućnost da vrgorački Dom zdravlja sklopi ugovor o suradnji s nekom zdravstvenom ustanovom iz susjednog grada, no ravnatelj Doma zdravlja Damir Petric obija takav prijedlog, jer po njemu ne postoji ustanova s kojom bi mogao sklopiti suradnju. Po njegovu mišljenu, susjedni gradovi nemaju radiologa viška koji bi dio radnog tjedna provodio u Vrgorcu.

Liječnici i stomatolozi koji prosvjeduju ispred Doma zdravlja ponudili su novo rješenje problema Dragomiru Petricu. Naime, liječnici traže da se snimci iz Vrgorca s rentgena nose u makarski Dom zdravlja na očitavanje. Budući da je Makarska centar za dijalizu za pacijente iz Vrgorca i Makarske, vozači tri puta tjedno voze pacijente na dijalizu te bi usput mogli odnijeti snimke na očitavanje kod radiologa, kada bi ih u Vrgorcu imao tko snimiti. 

No ravnatelj Petric je dosadašnju inženjerku radiologije prerasporedio u Imotski, Odjel radiologije u Vrgorcu zatvorio, a naputke Ministarstva zanemaruje. 

Pacijenti se već drugi tjedan snalaze putujući po okolnim gradovima i čekajući da netko razveže gordijski čvor koji je izgleda zavezala politika, na štetu 11.000 pacijenata koji pored zdravstvene iskaznice moraju snimanje plaćati u susjednoj BiH, kamo se ovih dana najčešće odlazi.