BORUT PAHOR

Vremena za rješenje spora je sve manje

05.01.2009 u 19:40

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da i dalje vrijedi njegov poziv Ivi Sanaderu na sastanak vezan uz blokade hrvatskih pregovora s EU-om, ali da je vremena da se to riješi do nove pristupne konferencije pod predsjedanjem Češke sve manje

"Možda nam je u vrijeme francuskog predsjedanja EU-om ponestalo vremena, a ako je to točno, onda nam se isto ne smije dogoditi pod predsjedanjem Češke. Svaki dan koji prođe, a da zaplet nije riješen, smanjuje vjerojatnost da će do rješenja zapleta doći na prvoj pristupnoj konferenciji koju priprema češko predsjedništvo", izjavio je Pahor novinarima.

Pahor je to rekao nakon svečanosti dodjele nagrade lista "Delo" atletičaru Primožu Kozmusu koji je kao dobitnik zlatne medalje u bacanju kladiva na lanjskim olimpijskim igrama u Pekingu proglašen "osobom 2008. godine".

Komentirajući odnose s Hrvatskom i mogućnost da njegova vlada povuče svoje rezerve i dade zeleno svjetlo nastavku hrvatskih pregovora s EU u vrijeme češkog polugodišnjeg mandata predsjedavajuće članice, Pahor je rekao da do toga neće doći ako se ne promijene okolnosti koje su izazvale blokadu pregovora u vrijeme francuskog predsjedanja EU-om.

Na pristupnoj konferenciji pod predsjedanjem Francuske potkraj prošle godine Slovenija je blokirala otvaranje ili zatvaranje 11 pregovaračkih poglavlja, tumačeći da se tim poglavljima posredno preko pristupne dokumentacije ili zakona na koja se ta dokumentacija odnosi "prejudicira granica" sa Slovenijom.

Europska komisija izrazila je žaljenje zbog tog stajališta Slovenije koja nije pristala na kompromisni tekst izjave kojom je francusko predsjedništvo EU-a pokušalo otkloniti rezerve Ljubljane i ubrzati pristupne pregovore s Hrvatskom.

Pahorova vlada u više je navrata naglasila da ona traži da Hrvatska povuče "spornu" pristupnu dokumentaciju ili dadne pravna jamstva da dokumentaciju koja se tiče granice neće koristiti u pregovorima s EU-om niti tijekom arbitraže ili sudskog postupka o spornim graničnim pitanjima sa Slovenijom.

Pahor je u ponedjeljak novinarima rekao da će njegova vlada pripremiti deklaraciju o rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom, kako je dogovoreno na sastanku s političkim strankama u drugoj polovici prosinca prošle godine. Stranke su tada dale suglasnost da se Hrvatsku blokira u pristupnim pregovorima ako ne ispuni uvjete koje je postavio Pahor.

Nakon usvajanja takvog prijedloga rezolucije, vlada će ga poslati u parlament, najavio je Borut Pahor.