UPRAVA BEZ POVJERENJA

Vrdoljak hitno pozvao sindikalce Đure Đakovića

13.05.2014 u 20:33

Bionic
Reading

Nakon što su mediji prenijeli stajališta Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskih sindikata o aktualnoj upravi Holdinga Đuro Đaković uslijedila je reakcija ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji je na hitan sastanak pozvao sindikalne povjerenike, potvrdio je na konferenciji za novinare u Brodu Antun Štivić, potpredsjednik SMH-IS.

'Nemamo više povjerenja u upravu, Đuro Đaković postaje ranjiv i poprima oblik gubitaša. Ništa se nije dogodilo od najavljenih velikih poslova, to je i temeljni razlog za nezadovoljstvo. Za to je najodgovornija uprava, ali i vlada', istaknuo je Štivić podsjećajući da je Đuro Đaković vrijedan hrvatski metalski brand s kojim se, kako je rekao, ne može igrati.

Sindikati uspoređuju Inu i Đuru Đaković ističuči da se vrijednost ĐĐ smanjuje, ali da u slavonskobrodskoj metalskoj tvrtki država ima većinu u upravi i mogućnost za djelovanje.

'Đuro Đaković je najveća tvrtka u Slavoniji i on je bitan za regiju kao Ina za Hrvatsku', kaže Štivić.

'Zbog neizvjesnosti među radnicima vlada strah za egzistenciju njihovih obitelji. Sve dodatno pojačavaju priče o reorganizaciji, o spajanju... Unatoč svemu radnici daju maksimum da ostvare rezultate', kaže Darko Maras, regionalni povjerenik Nezavisnog hrvatskog sindikata. Maras kaže kako su sindikati i radnici svjesni da nema posla u Hrvatskoj, ali da uprava nije našla ni nova tržišta.

Od sastanka s ministrom sindikati ne očekuju previše. 'Dosadašnji rezultati razgovora s ministrom ne daju nam prava da nešto očekujemo. Možda ministar ipak ima nekog asa u rukavu', kaže Željko Gavran, zamjenik regionalnog povjerenika SMH-IS.

Sindikalni čelnici priznaju da u Đuri Đakoviću trenutno još nisu narušena prava iz kolektivnog ugovora, ali kažu kasno bi bilo čekati da se to dogodi. Ako se nastavi nepovoljan trend gubitaka i nedostatka posla sindikalci najavljuju i moguće prosvjede.Ž