AKCIJA U GRČKOJ

'Vratimo pepeljare na stolove'

18.10.2010 u 13:09

Bionic
Reading

Vlasnici restorana i barova u Grčkoj pobunili su se u ponedjeljak protiv odluke vlade o zabrani pušenja na javnim mjestima koja je na snagu stupila 1. rujna i pokrenuli prosvjednu akciju 'Vratimo pepeljare na stolove'

Zakonu su se jednoglasno usprotivile 152 udruge koje djeluju pod zajedničkim nazivom Savez restorana i barova, izvijestio je u njegov čelnik direktor Janis Cakos. Kazao je da se, s obzirom na krizu, koja je već smanjila broj posjetitelja restorana i barova za trećinu, donesenim zakonom ovaj sektor pokušava dokrajčiti.

'Ako je duhan tako štetan, zašto se uzgaja, izvozi i legalno prodaje', retorički se zapitao Cakos dodajući da su njegovu udrugu vlasti izvijestile da se zabrana pušenja odnosi i na zatvorene terase.

U ponedjeljak su na stolovima ispred kafića na trgu Kolonaki u središtu Atene postavljene pepeljare. Većina Grka krši novi zakon koji zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim prostorima, rekao je ministar zdravstva što pokazuje teškoće u odvikavanju najstrastvenijih europskih pušača.

'Tri tjedna prije regionalnih izbora, sasvim je jasno da gradske uprave neće poslati svoje inspektore u provjeru', komentirao je jedan konobar. No ubuduće će prekršitelji zakona biti kažnjeni: pušači koji se zateknu u restoranu ili kafiću sa zapaljenom cigaretom morat će platiti od 50 do 500 eura kazne, a vlasnici restorana i barova između 500 i 10.000 eura, a postoji i mogućnost da prostor bude zatvoren.

Grčka je drugi proizvođač duhana u Europi. S više od 40 posto pušača među 11 milijuna stanovnika i s godišnjom prosječnom potrošnjom od 2.954 cigarete po osobi godišnje, zemlja je rekorder među europskim državama.