KOMEMORACIJA ZA DIPLOMATA

'Vranyczany-Dobrinović bio je građanin svijeta, ali prije svega Hrvat'

20.05.2015 u 15:17

Bionic
Reading

'Janko Vrancyczany-Dobrinović bio je građanin svijeta, ali prije svega Hrvat, za života je ostvario svoje ciljeve te izrazio nadu da će Hrvatska dalje moći sama', rekli su u srijedu premijer i potpredsjednica vlade na komemoraciji za diplomata koji je umro 6. svibnja u 95. godini

Potomak stare hrvatske obitelji Vranyczany-Dobrinović umro je u Bruxellesu gdje je za njega bio održan posljednji ispraćaj, a na komemoraciji u srijedu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova nazočili su diplomati akreditirani u Hrvatskoj.

'Bio je građanin svijeta, ali prije svega Hrvat', rekao je premijer Zoran Milanović nakon što se upisao u knjigu žalosti.

'Bio je čovjek iznimno snažnog hrvatskog identiteta i iznimno snažne neiskompleksiranosti pred tim svijetom u kojem se osjećao kao u svome domu', rekla je prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Rođen 27. svibnja 1920. u Bedekovčini, barun Vranyczany-Dobrinović kao mladić je nakon Drugo svjetskog rata iselio u Bruxelles i nakon što je bio ministar turizma u prvoj hrvatskoj vladi te savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, postao je u tom sjedištu Europe veleposlanik pri tadašnjoj Europskoj zajednici, NATO-u i zemljama Beneluxa.

U Bruxellesu se prošlog tjedna u crkvi Notre-Dame de la Cambre nekoliko stotina članova obitelji, rodbine, prijatelja i diplomata oprostilo od tog diplomata koji je pridonio otvaranju Hrvatske prema Europi i njezinu ulasku u euroatlantske integracije.

Za svoj rad primio je brojna priznanja, među kojima Velered kralja Dmitra Zvonimira, ali i zlatnu medalju za austrijski turizam te Medalju Organizacijskog odbora ZOI u Sarajevu.

Vranyczany-Dobrinović bit će pokopan na Mirogoju.