DUG POVRATAK KUĆI

Vraća li Kosor Rojsa u HDZ?

Kosor Rojs srdačan susret

Kosor Rojs srdačan susret

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronić/Pixsell

Obilježavanje 89. godišnjice rođenja bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Mirogoju zasjenilo je premijerkino ljubljenje s umirovljenim generalom Ljubom Ćesićem Rojsom, kojeg je HDZ 2003. izbrisao iz članstva zbog 'nanošenja štete ugleda stranke i širenja govora mržnje'

Rojs je na Mirogoj došao u vojnoj uniformi i s kolegom umirovljenim generalom Marinkom Krešićem držao se po strani. Ali, već na ulazu u groblje prišao mu je glavni tajnik HDZ-a, ministar Branko Bačić i srdačno se s njim rukovao. U trenutku kad je izaslanstvo odlazilo s groblja Rojs se još nalazio na istom mjestu i tada se zbilo nešto doista nesvakidašnje.

Valja podsjetiti na to da svojedobno između Kosor i Rojsa nisu cvjetale ruže. Kad su bili protukandidati na predsjedničkim izborima 2005. i tada je Rojs tvrdio kako je Kosoričina kandidatura 'farsa kojom se želi nastaviti politika detuđmanizacije HDZ-a i dekroatizacije Hrvatske'.

'Premijerka je već htjela ući u auto, a onda me spazila. Prišla mi je i poljubila me. Dok je ljubila i Krešića, meni su dolazili i ostali članovi predsjedništva i ministri i pružali mi ruku', ispričao je Rojs Novom listu tijek događaja, a pritom mu se u glasu moglo osjetiti da je sretan kako je sve to prošlo.

Samo se po sebi nametnulo pitanje vraća li se to Rojs u stranku kojoj je pripadao od utemeljenja, pa do dana kad ga je Sanader izbacio.

'Dogovorio sam s Bačićem da idućeg tjedna dođem u središnjicu kako bismo razgovarali o mojem statusu. HDZ iz mene nikad nije niti izašao. Mene je izbrisao Sanader, a ne Jadranka. Naravno, da ne tražim da me stave izbornu listu da bih bio zastupnik. Moja je ideja da se u HDZ vratimo svi koji smo nekad bili dio stranke, od onih koji su sudjelovali u osnivanju do mlađih snaga. Zašto, primjerice, jedan Krunoslav Gašparić ili, pak, Ivić Pašalić ne bi opet bili u HDZ-u. Na realizaciji ovakvog okupljanja ja već radim na terenu. Svi se moramo ujediniti kako bismo pobijedili komuniste i spriječili ih da preuzmu vlast', rekao je Rojs.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi