prosvjed ispred bolnice

[FOTO/VIDEO] Vozači saniteta, medicinske sestre i tehničari najavljuju ustavnu tužbu protiv Ministarstva: 'Za isti posao dobivamo znatno manju plaću, diskriminirani smo'

16.12.2021 u 10:14

Bionic
Reading

Više od 700 vozača saniteta i 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu planira podizanje ustavne tužbe protiv Ministarstva zdravstva

Vozači saniteta iz više gradova (Zadra, Knina, Otočca, Krapine, Bjelovara, Karlovca, Slavonskog Broda, Vukovara) održali su presicu ispred KB Dubrava.

Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik kazao je da se vozači saniteta i medicinske sestre i tehničari spremaju podignuti ustavnu tužbu jer smatraju da su diskriminirani, prenosi Dnevnik.hr

"Naši problemi počinju 2011. kad jedan dio vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara ostaju na postojećem koeficijentu, dok se drugima koeficijent skida", rekao je.

"Smatramo da je takav odnos diskriminirajući i oštećeni smo za svoja primanja koja se mjesečno kreću od 1000 do 1500 kuna. Svo ovo vrijeme nije pronađeno rješenje za naše probleme, poručuju nam da budemo strpljivi", dodao je Markuš.

"Za isti posao dobivamo znatno manju plaću", istaknuo je Markuš i podsjetio da su u proljeće ove godine najavljivali štrajk.

"Besramno nas lažu i ponižavaju svo ovo vrijeme. Nećemo trpiti takav odnos i taj se problem mora riješiti", dodao je Markuš i navodi da vozači saniteta kao takvo u uredbi - ne postoje.

Vozači sanitetskog prijevoza ispred KB Dubrava počeli štrajk Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

"Vodimo se kao taksisti, vozači - dostavljači, to vam govori kolika je želja da se naš problem riješi", kazao je Markuš.

"Apeliram na premijera Plenkovića i ministra Marića da razriješe ovu situaciju, dajemo im prostora do kraja siječnja 2022. godine. Ako se ništa ne riješi, idemo u štrajk i obustavu rada, uz ustavnu tužbu", najavio je Markuš.

  • +9
Zagreb: Vozači sanitetskog prijevoza ispred KB Dubrava počeli štrajk Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Na vidimo način kako drugačije riješiti ovu nepravdu, 2011. nam je uzeto ono što je bilo naše, mi ne tražimo povećanje plaće, samo tražimo da nam vrate ono što su nam uzeli. sve ovo vrijeme smo bili strpljivi i čekali", rekao je.

Navodi da je njihov obujam posla sve veći. "Mi svake godine obavimo na tisuće prijevoza više. Otako je korona, nitko nije pitao - 'zato ja?', u nadi da će se i druga strana zauzeti, ali nije došlo do rješenja", rekao je.

Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata medicinske sestre/tehničari apelirao je na odgovorne da potpišu uredbu kojom će se riješiti nepravda koja je nanesena ljudima u sanitetskom prijevozu.

Mirko Kovač, pravnik u sindikatu kazao je da zastupa zaposlene u njihovim potraživanjima.

"Postupci se vode zbog pogreške u obračunu plaća. Neki su okončani, zaposleni su dokazali da je bilo pogrešaka u obračunima", rekao je Kovač.

"S obzirom da vozači sanitetskog prijevoza rade u nejednakom rasporedu radnog vremena, oni su u nejednakom položaju prema onima koji rade u 48-satnom radnom vremenu", naveo je Kovač.

Ističe kako je poseban problem u obračunu radnih sati tijekom dana vikenda te da mogu utužiti samo unazad pet godina uzimajući u obzir rok zastare.

Iznosi razlike u plaćama su, navodi, različiti i sudski vještaci ih utvrđuju u svakom pojedinom sudskom postupku posebno.

Ivan Gašpar, povjerenik iz Zadarske županije navodi kako njegove kolege imaju koeficijent 0,95.

"Ovo je već deset godina da oni imaju 0,95, a nama su taj koeficijent skinuli. I to traje već deset godina", objasnio je Gašpar.