PRESICA S HRVATSKIM PREMIJEROM

Von der Leyen: Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile su kriterije i sada mi moramo ispuniti naša obećanja

10.01.2020 u 11:54

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (NSK) poručio je da je njihov današnji susret u Vladi potvrdio kako Hrvatska i Europska komisija 'zaista idu zajedno ka ispunjavanju ambicioznih političkih cljeva u razdoblju koje je pred nama'. Von der Leyen je naglasila da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uvjete za početak pregovora i da ih EU sada ne bi trebala mijenjati, nego samo poboljšati metodologiju pristupnih pregovora

Izvijestio je o čemu se razgovaralo na današnjem sastanku hrvatske Vlade i Europske komisije, gdje su još jednom predstavljeni prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

'Razgovarali smo o višegodišnjim financijskom okviru, u suradnji s predsjednikom Europskom vijeća učinit ćemo sve da postignemo kompromis koji će u najvećoj mogućoj mjeri biti u skladu s očekivanjima država članica', kazao je Plenković, dodajući da Hrvatska želi i dalje loviti korak sa zemljama jugoistočne Europe koje su u ranijim ciklusima imale prigodu apsorbirati milijarde eura.

  • +10
Sastanak u NSK Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

'Otvorili smo temu proširenja EU-a. Početkom svibnja imat ćemo sastanak na vrhu s liderima zapadnog Balkana, da po mogućnosti riješimo blokadu oko Sjeverne Makedonije i Albanije', najavio je Plenković, dodajući da su po pitanju ključnih sigurnosnih tema, na izvanredni sastanak u Bruxelles danas otišli i europski šef diplomacije Josep Borrell i njegov hrvatski kolega Goran Grlić Radman, kako bi raspravili poziciju EU-a o situaciji u Iraku i Iranu.

Ursula von der Leyen zahvalila je premijeru Plenkoviću što je 'tako sjajan domaćin'.

'Naš uspjeh ovisi o vašem. Hvala vam na sjajnim razgovorima u proteklim tjednima, kao i na današnjem', rekla je predsjednica EK.

>>> Što je u Zagrebu oduševilo europske povjerenike? 'Svi su jako zadovoljni i impresionirani'

Naglasila je da je Europska komisija svjesna činjenice da vrlo hitno treba postići napredak u zaštiti klime, poduzeti sve korake ka potrebnom zakonodavstvu kako bi se ispunili ciljevi do 2030. i 20150. godine.

'Htjela bih da Europska unija bude uzor i predvodnik kad je riječ o ovim temama', poručila je, najavljujući da će iznijeti prijedloge za plan ulaganja u održivu Europu, kao investicijski plan za Europski zeleni plan, pri čemu će pružiti potporu onim regijama koje će morati imati najveću prilagodbu.

Prema Europskom zelenom dogovoru, Europa bi do 2050. trebala biti klimatski neutralna.

  • +44
Večera na Pantovčaku Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

'Potpuno se slažemo s vašim motom o utjecajnoj Europi. Imat ćemo sastanak kolegija Komisije s kolegijem Afrike; računamo i na sklapanje određenih trgovinskih sporazuma. Idući mjeseci posebno su važni i za naše odnose s Balkanom. Znamo da možemo računati na Hrvatsku. Da bismo uspjeli, radit ćemo na metodologiji te ćemo iznijeti prijedlog za metodologiju za proces proširenja da bismo vidjeli kako poboljšati proces pristupanja. To nas ne bi trebalo spriječiti da pokrenemo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom - oni su ispunili kriterije i sada mi moramo ispuniti naša obećanja', poručila je Von der Leyen.

Najavila je da će se donatorska konferencija za Albaniju nakon razornog potresa u toj zemlji održati 17. veljače.

  • +9
Pressica u NSK Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Europska unija može postati veći igrač na svjetskoj razini putem svoje trgovinske moći i ugleda u posredovanju između sukobljenih strana, naglasila je Von der Leyen, u vrijeme dok rastu napetosti na Bliskom istoku.

'Jačanje utjecaja Europe sastoji se od nekoliko aspekata. Mislim na trgovinu, na definiranje procesa i standarda, kao što smo primjerice to učinili s GDPR-om, što je svijet popratio', rekla je predsjednica EK.

'Mislim da ne smijemo zaboraviti da se nasilje može zaustaviti samo povratkom za pregovarački stol. Nasilje se uvijek događa zbog izostanka dijaloga', kazala je Von der Leyen, naglasivši da tu EU ima veliki ugled kao dobar posrednik između zaraćenih snaga.

'Bit ćemo od ključnog značaja kad će se graditi novi odnosi', zaključila je.

  • +21
Sastanak Andreja Plenkovića i Ursule von der Leyen Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Upitana kako Europska komisija misli ostvariti cilj o utjecajnoj Europi u složenoj političkoj situaciji u svijetu, predsjednica Europske komisije rekla je da Europski fond za obranu započinje s inovacijama koje su usmjerene na vojno područje.

'Iz iskustva znamo da je to važno za cjelokupnu industriju i da postoji jako važna dodatna vrijednost. Kad je riječ o NATO-u, to je najsnažniji vojni savez na svijetu i EU djeluje komplementarno. NATO nam je potreban za kolektivnu obranu'', rekla je Von der Leyen.

Nakon konferencije za novinare s premijerom Plenkovićem, predsjednica Europske komisije uputila se natrag na Markov trg, gdje se sastala s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.