treći posjet

Von der Leyen otputovala u Kijev: Toliko se toga promijenilo. Ukrajina je sada kandidat za EU

15.09.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u četvrtak Kijev u svoj treći posjet glavnom gradu Ukrajine od ruske invazije

"Toliko se toga promijenilo. Ukrajina je sada kandidat za (Europsku uniju)", napisala je von der Leyen na Twitteru.

"Razgovarat ću s (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i premijerom Denisom Šmihalom) o tome kako nastaviti približavati naša gospodarstva i ljude dok Ukrajina napreduje prema pristupanju", navela je Von der Leyen.

Čelnica Europske komisije najavila je posjet Kijevu u utorak, u govoru u Europskom parlamentu u Strasbourgu u nazočnosti prve dame Ukrajine Olene Zelenske.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU nekoliko dana nakon početka ruske invazije i dobila je status kandidata za manje od četiri mjeseca.

  • +9
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Von der Leyen će sa Zelenskijem razgovarati o integraciji Ukrajine u jedinstveno tržište Europske unije. Tržište jamči slobodno kretanje roba, kapitala, usluga i ljudi.

U utorak je von der Leyen također predložila uključivanje Ukrajine u zonu besplatnog roaminga EU-a za korisnike mobilnih uređaja, koja omogućuje pozive, tekstualne poruke i korištenje mobilnog interneta u inozemstvu bez dodatnih troškova.