plenarna sjednica

Von der Leyen: Nema više iluzija, moramo pojačati obranu i pomoći Ukrajini koliko treba

28.02.2024 u 13:45

Bionic
Reading

Europa više ne treba imati iluzija, ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je mir da bi se pripremio za rat, stoga EU mora raditi na jačanju svoje obrane i razmotriti mogućnost da se prihodi od zamrznute ruske imovine iskoriste za oružje za Ukrajinu, rekla je u srijedu predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Pogledamo li oko sebe, jasno da je više nema prostora za bilo kakve iluzije. Putin je iskoristio mirovne dividende za pripremu za rat”, rekla je von der Leyen u svom govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Istaknula je da je vrijeme da se započne “s raspravom o korištenju profita od zamrznute ruske imovine za zajedničku nabavu vojne opreme za Ukrajinu”.

Šefica Komisije kaže da je puno europskih iluzija razbijeno posljednjih godina - iluzija da je mir trajan, iluzija da je ekonomsko blagostanje Putinu važnije od razaranja slobodne i demokratske Ukrajine, iluzije da Europa sama za sebe čini dovoljno na području vlastite sigunosti, bilo na ekonomskom, vojnom, konvencionalnom ili kibernetičkom području.

Istaknula je da se Europa mora hitno probuduti, jer je puno toga na kocki - “naša sloboda i prosperitet i moramo početi djelovati u skladu s tim”.

Najavila je da će u sljedećih nekoliko tjedana objaviti prijedloge za europsku strategiju obrambene industrije. Jedan od središnjih ciljeva te strategije bit će program europskog ulaganja u obranu, pri čemu će prioritet biti na zajedničkim nabavama.

“To će nam pomoći smanjiti fragmentaciju i povećati interoperabilnost, ali da bismo to učinili moramo kolektivno poslati snažan signal industriji”, rekla je.

“U konačnici, radi se o tome da Europa preuzima odgovornost za vlastitu sigurnost. Mi nemamo kontrolu nad izborima ili odlukama u drugim dijelovima svijeta i jednostavno nemamo vremena zaobilaziti problem. Mi ne možemo dopustiti, s podrškom naših partnera ili bez nje, da Rusija pobijedi. A cijena nesigurnosti - cijena ruske pobjede – daleko je veća od bilo koje uštede koju bismo sada mogli napraviti”, rekla je von der Leyen apelirajući da EU pojača svoje napore na obrani.

Von der Leyen, koja se kandidirala za novi petogodišnji mandat na čelu Komisije, ističe da EU treba početi raditi na budućoj “europskoj sigurnosnoj arhtekturi".

Rekla je da EU već počela raditi na tome. “Zapravo, u posljednjih nekoliko godina nisu samo razbijene europske iluzije, nego i mnoge iluzije o Europi - da nećemo sačuvati jedinstvo suočeni s ratom na našem kontinentu, da će nas naša pravila i podjele spriječiti da pružimo masovnu, financijsku, vojnu i političku potporu. U posljednjih više do dvije godine, Europa je pokazala da će podržavati Ukrajinu kolikogod bude potrebno i također smo pokazali da suverenija Europa nije samo pusta želja”, rekla je von der Leyen.

Jačanje EU-na vojnom i obrambenom planu neće umanjiti važnost NATO-a. “Zapravo, suverenija Europa, posebice u području obrane, ključna je i za jačanje NATO-a”, rekla je.

Najavila da će u sljedećih nekoliko tjedana objaviti financiranje programa za potporu proizvodnje streljiva (ASAP), što će omogućiti proizvodnju preko dva milijuna granata do kraja 2025. godine.

Von der Leyen kaže da rat možda nije izgledan, ali da nije ni nemoguć. “Ne bi trebalo prenapuhavati mogućnost rata, ali treba biti spreman za to, a pripreme počinju potrebom da se hitno izgrade i moderniziraju oružane snage država članica. U tome bi Europa trebala težiti razvoju i proizvodnji nove generacije borbene operativne sposobnosti i osigurati da ima dovoljnu količinu materijala i tehnološke nadmoći koja bi nam mogla trebati u budućnosti. To znači snažno jačanje naših kapaciteta u obrambenoj industriji u sljedećih pet godina”, rekla je predsjednica Komisije.