SUKOB S MINISTROM PROSVJETE

Vojvođanski Hrvati traže uvoz udžbenika iz RH

25.08.2009 u 21:37

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) opovrgnuo je u utorak tvrdnju srbijanskog ministarstva prosvjete da je s 'obrazovanjem na manjinskim jezicima sve u redu' ističući kako hrvatska manjina ima velike probleme u ostvarenju prava na obrazovanje na materinjem jeziku, prije svega u osiguravanju udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku

SUBOTICA - U priopćenju DSHV se navodi da je u implementiranju proklamiranih manjinskih prava iz četiriju zakonom propisana područja (obrazovanja, službene upotrebe jezika, kulture i informiranja) daleko najslabije stanje u obrazovanju na hrvatskome jeziku, i da je to predstavnicima ministarstva više puta rečeno.

"Odjelu ministarstva u Somboru posebice su najpoznatiji slučajevi nepostojanja udžbenika na hrvatskom jeziku, uz istodobno nedavanje dopuštenja za njihov uvoz iz Republike Hrvatske za rad u nastavi na hrvatskome jeziku upravo u vrijeme kada je ministar Obradović prošle godine preuzeo ministarstvo, kao i to da se za rad u nastavi na hrvatskom jeziku ne smije tražiti kao uvjet poznavanje hrvatskog jezika", navodi se u priopćenju DSHV-a.

Kako se ističe, o ovome su više puta vođeni razgovori u srbijanskom ministarstvu obrazovanja, uz niz upućenih molbi i požurnica, među ostalim i od strane Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini.

U pokušaje rješavanja ovih problema bili su uključeni i diplomatski predstavnici Hrvatske zbog obveza koje je Srbija preuzela međudržavnim Sporazumom između Srbije i Hrvatske o međusobnoj zaštiti manjina, međutim, nikakvih pozitivnih pomaka iz ministarstva prosvjete nije bilo.

U tom smislu DSHV je izrazio nadu da će u predstojećoj školskoj godini ovi problemi biti riješeni tako što će se omogućiti učenje iz udžbenika na hrvatskome jeziku, te da će se u sljedećem razdoblju donijeti propisi koji će unijeti red u obrazovanje na manjinskim jezicima, pa tako i na hrvatskome jeziku.

Redovita nastava na hrvatskom jeziku u Vojvodini odvija se osam godina no problem osiguravanja udžbenika još uvijek stoji neriješen.