skučen prostor

Vojska besplatno pomogla vinkovačkim franjevcima kako bi u samostanu dobili parking

22.02.2022 u 08:48

Bionic
Reading

Hrvatska vojska priskočila je u pomoć samostanu Svetog Ante Padovanskog u Vinkovcima prošle godine jer su ih zamolili da u dvorištu samostana naprave prostor za njihova dva automobila

''Trebali smo u stražnjem dijelu dvorišta napraviti prostor za naša dva automobila. Međutim, kako je tamo mali i skučen prostor i kako je trebalo ukloniti veliki betonski podest, tražili smo tko bi mogao izvesti te radove', rekao je fra Miljenko Hontić za Dnevnik Nove TV.

Kako im je to bilo hitno, dodaje Hontić, a od postojećih firmi nisu mogli nikoga naći, dobili su informacije da hrvatska vojska ima baš takve strojeve. Kako u svom programu sudjeluju u pomoći civilnim strukturama, naveo je Hontić, uputili su zamolbu Ministarstvu obrane i dobili odobrenje.

Potvrdili su to i u MORH-u rekavši kako su na zahtjev vinkovačkih franjevaca angažirali pripadnike Gardijsko-oklopno mehanizirane brigade pod uvjetom da se radovi obavljaju u vrijeme kada vojnici nisu na sanaciji potresa na Banovini. U MORH-u su za Dnevnik Nove TV potvrdili kako im nisu naplatili troškove. 

Odluku o građevinskim radovima u samostanu u rodnim Vinkovcima donio je ministar obrane Mario Banožić. U ovoj televizijskoj kući podsjećaju kako ga se nedavno pitalo za vojnu mehanizaciju u njegovoj izbornoj jedinici kada je odgovorio:  

'Nikada! - Ni u županiji? To kad sam čuo, to je šok, i upravo iz tog razloga ćemo od ove godine ići jednim drugim modelom. Napravili smo tekst poziva za jedinice lokalne samouprave i objavit ćemo poziv - da se vidi tko prima i u kojoj vrijednosti'. 

U Zakonu o obrani stoji da se na njih može računati, ako je riječ o humanitarnim ili projektima od općeg interesa. I ne smiju narušavati načela slobodnog tržišnog natjecanja.

MORH ne otkriva koliko je često vojska uskakala u Banožićevoj županiji i gdje sve u njegovom mandatu, ali i prije nego je preuzeo tu dužnost. Kažu: lokalnim sredinama, vjerskim i drugim institucijama civilnog društva pomoć se odobravala i ranije.