PLAN TRANSFORMACIJE

Vojno učilište - dio sveučilišne zajednice ili samostalno sveučilište?

11.05.2016 u 12:35

Bionic
Reading

Okrugli stol na temu 'Hrvatsko vojno učilište (HVU) od Domovinskog rata do sveučilišne zajednice' organiziran je u srijedu na HVU 'Franjo Tuđman' u povodu 25. obljetnice djelovanja učilišta, gdje je istaknuta sve veća integriranost i povezanost ove vojne visokoškolske ustanove s civilnom znanstvenom i akademskom zajednicom te Sveučilištem

Okrugli stol organiziran je kroz dva panela - tema prvog panela bila je 'Izazovi i odgovori kroz godine djelovanja', a drugog 'Razvoj i transformacija HVU-a', na kojima su sudjelovali brojni civilni i vojni stručnjaci. Cilj je da se raspravom različitih stručnjaka i sudionika prikaže uloga i značenje sustava vojne izobrazbe od njezinih začetaka, kroz trenutno stanje pa do planirane transformacije u dio sveučilišne zajednice ili samostalno sveučilište.

Otvorivši skup, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić podsjetio je da je ova vojno obrazovna ustanova započela s radom 1991. u ratnim uvjetima, izrazivši zadovoljstvo što postoji opća zainteresiranost kako vojno znanstvene, tako i civilne znanstvene zajednice kada je u pitanju razvoj sustava vojnog školovanja. Naglasio je da je taj sustav pošao kroz razne oblike transformacije, a taj proces traje i danas te će se razvijati i u budućnosti. Napomenuo je da taj sustav ima svoje specifičnosti i zahtjeve te mora odgovoriti svim izazovima pred kojima se nalazi vojna organizacija.

Potporu transformaciji HVU-a i suradnji s akademskom zajednicom dali su i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Srećko Tomas te pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, kao i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Govoreći o suradnji vojnog i civilnog visokog obrazovanja Boras je kazao kako je bitna suradnja i međusobno povjerenje koje se najbolje pokazalo na primjeru ustroja dvaju programa dodiplomskog studija na HVU 'Franjo Tuđman', koji se provode u suradnji s fakultetima u Zagrebu.

Naglasio je kako postoji jednaka vizija onoga što se želi u budućnosti, a to su postizanje kvalitete obrazovanja, uklapanja u cjelokupan javno obrazovni sustav, uz postizanje kvalitete, s ciljem da oni koji završe takvo obrazovanje budu priznati ne samo u Hrvatskoj, nego i u ostatku Europe. 'Za to imamo snage uz zajednički napor', poručio je Boras.

Skup je nastavljen stručnim raspravama na dva panela, na kojima su sudjelovali brojni civilni i vojni stručnjaci.

Inače, na dva vojna dodiplomska studija na razini Sveučilišta u Zagrebu i u suradnji s 11 fakulteta, nastavu pohađa 165 studenata od kojih devet stranih. U idućoj akademskoj godini odobrena upisna kvota je 110 studenata od čega 10 stranih iz regije, a program za školovanje vojnih pilota izvodi se u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti. U tijeku su pripreme za pokretanje studija vojnog pomorstva za školovanje mornaričkih časnika u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, ističu u HVU-u.