OBRANA OD POPLAVE

Vodostaj Neretve pada, Sava raste

03.12.2010 u 19:29

Bionic
Reading

Vodostaj Neretve u Metkoviću pada i u 14 sati iznosio je 393, u Opuzenu 267 centimetara, ali i dalje pada, a razina mora na ušću Neretve porasla je na 110 centimetara, najnoviji su podatci Državne uprave za zaštitu i upravljanje

Izvanredno stanje obrane od poplava na snazi je za Ploče, Metković, Opuzen i Kulu Norinsku.

Morski plimni val dosegnuo je maksimum jutros u 4 sata te je izmjeren vodostaj na ušću Neretve od 136 cm, a već u 5 sati 131 cm, pa se po podatcima Hrvatskih voda očekuje daljnje opadanje vodostaja i na ušću i u Opuzenu, što će olakšati otjecanje velikih količina vode iz rijeke Neretve u more.

Razlog pada vodostaja je smanjeno ispuštanje voda iz sustava elektrana na uzvodnom toku rijeke Neretve u BiH (HE Jablanice i HE Mostar).

Stožer za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije i grada Metkovića danas je održao sjednicu na kojoj se raspravljalo o stanju u dolini Neretve. Predstavnici Hrvatskih voda tom su prigodom naglasili kako pad vodostaja Neretve ne znači i manje probleme.

Na desnoj obali, gdje će u poplavljenim područjima razina vode nastaviti rasti, voda će se povlačiti više dana, po procjeni dvostruko više vremena od vremena plavljenja.

Također, rečeno je kako u obzir treba uzeti i stanje u Imotskom i Popovu polju, odakle bi vode mogle također utjecati na stanje u dolini Neretve.

Što se tiče opskrbe strujom, rečeno je kako se iz pogona još neće isključivati trafostanice koje se nalazi na desnoj obali Neretve i pokrivaju najugroženije područje - Zagrebačku ulicu i Ulicu neretvanskih gusara, već je moguće isključivanje manjeg broja potrošača. U vezi s opskrbom vodom još je na snazi preporuka Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije da se voda prije upotrebe prokuha.

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja zbrinjavaju nemoćne i osobito ugrožene osobe i do sada je bilo tridesetak takvih intervencija.

Vodostaji u Lici i na Banovini

Vodostaj na vodomjeru rijeke Like na Selištu neprestano raste, oko 10 centimetara na sat, popodnevni su podatci Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Voda se još nije povukla s prometnica u naselju Ličkom Novom i zaseoku Kolakovici. Na kosinjskom području poplavljene su lokalne prometnice za naselja Sušanj, Rudinku, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac. Za stanovništvo je organiziran prijevoz čamcima. Još je na snazi izvanredno stanje obrane od poplave na zaštitnim vodnim građevinama za rijeku Liku s akumulacijom Krušćicom i rijekama Novčicom i Bogdanicom. Od jutra je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za perušićku općinu – naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Lipovo Polje i Kosinjski Bakovac.

Sinoć od 19 sati uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava na Banovini za područje Una - Hrvatska Kostajnica. Zbog izlijevanja rijeke zatvorena je državna cesta D47 između Dvora i Hrvatske Kostajnice u mjestu Kuljanima. Promet za osobne automobile usmjeruje se na obilazno Divuša – Jovac – Kuljani. Vodostaj Une i dalje raste, dva do tri centimetra na sat.

Tijekom dana očekuje se daljnji porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca, a vodostaj rijeke Orljave pada.

Jutros su ukinute izvanredne mjere obrane od poplave za porječje Zrmanje na zadarskom primorju i obrovačkom području.