I DALJE PROBLEMI U PROMETU

Vodeni val Mure opada, raste vodostaj Une

Bionic
Reading

Vrhunac vodenog vala rijeke Mure stigao je u Hrvatsku i lagano opada. Zbog vode na kolniku zatvorene su neke županijske ceste u Međimurju i cesta uz rijeku Plitvicu. Ne očekuju se veći problemi, ali raste vodostaj rijeke Une, upozorio je, kako prenosi HRT, voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Sinoć u 23 sata vodostaj rijeke Mure kod Murskog Središća dosegnuo je vrhunac od 414 centimetara, no tijekom noći je opao pa je u 8 sati ujutro izmjereno 410 centimetara, a očekuje se i daljnji pad vodostaja, doznaje se u Centru 112. Pročelnik Područnog ureda čakovečkog centra 112 Ladislav Soke napominje da na snazi i dalje ostaju redovite mjere obrane od poplave za gornji dio toka Mure u Hrvatskoj, a očekuje se proglašenje redovitih mjera obrane i za donji dio Mure, od Goričana do ušća u rijeku Dravu. Ne očekuju se veći problemi. Nasipi u cijelom potezu u Međimurju ne popuštaju, poručio je.

Zoran Đuroković upozorava da je u porastu vodostaj Une, a uzrokovale su ga veće količine kiše koje su pale u BiH te kiša još uvijek pada. Jučer u 21 sat vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici bio je plus 298 centimetara. Redovne mjere obrane proglašavaju se kada vodostaj prijeđe 340 centimetara, što se očekuje danas, prenosi HRT.

Zbog porasta vodostaja Kupe i Korane u Karlovcu su proglašene pripremne mjere obrane od poplave, piše Večernji list. Vodostaj Kupe u 7 sati iznosio je 537, a Korane 556 centimetara. Obje rijeke imaju tendenciju rasta. Ipak, visok vodostaj do sada nije izazvao previše problema u Karlovcu i okolnim naseljima. Zbog nabujale rječice Utinje poplavljena je lokalna prometnica Slunjski Moravci – Utinja.

Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je da je normaliziran promet na autocesti A1 između Karlovca i Bosiljeva iza čvora Novigrad (53. kilometar) u smjeru mora nakon uklanjanja vozila koja su sudjelovala u prometnoj nesreći.

Zbog prometne nesreće za sav je promet zatvorena županijska cesta ŽC5190 Vodnjan - Žminj kroz Svetvinčenat. Obilazak se vrši lokalnim cestama.

Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice otvorena je za sav promet od 6 sati nakon slabljenja bure.

Zbog olujnog vjetra, samo za osobna vozila, otvorene su:
- A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica u oba smjera te između čvorova Maslenica i Posedarje u smjeru Zagreba
- Jadranska magistrala (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene
- D54 Maslenica - Zaton Obrovački.

Na Jadranskoj magistrali (D8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Bakra do Senja dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog vode na kolniku zatvorene su:
- ŽC 2245 Sveti Martin na Muri - GP Sveti Martin na Muri
- ŽC2054 Šemovec - Jalžabet
- ŽC3229 Topusko - Maljevac
- LC 25186 u zoni Jalževec.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog mnogih odrona zemlje i kamenja na Jadranskoj magistrali (D8), posebno na području Dubrovačko-neretvanske županije, treba voziti opreznije. Vozači se upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za danas najavljuje promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Najoblačnije, povremeno s kišom, bit će u Gorskom kotaru, Lici i središnjem području dok se najviše suha i sunčana vremena očekuje u Dalmaciji i sjevernim krajevima. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, sredinom dana će na južnom dijelu oslabiti, na otvorenom moru i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura bit će između 12 i 17, na Jadranu od 17 do 22, a najviša dnevna od 18 do 23, u gorju malo niža, na Jadranu od 23 do 28°C.

Od 4. do 6. rujna DHMZ prognozira zadržavanje promjenjivog i nestabilnog vremena. Na Jadranu će bura u četvrtak oslabiti, a u petak okrenuti na sjeverozapadnjak. Postupno toplije.