kineska glavobolja

Vlasti Hong Konga popustile: Povlače zakon zbog kojeg se tjednima prosvjeduje

04.09.2019 u 09:35

Bionic
Reading

Čelnica Hong Konga Carrie Lam uskoro bi trebala službeno objaviti povlačenje kontroverznog prijedloga zakona o izručenju koji je pokrenuo tjedne nemire u tom specijalnom administrativnom području Kine, čime je konačno udovoljeno ključnom zahtjevu prosvjednog pokreta

Carrie Lam sazvala je sastanak propekinških političara za kasnije u srijedu popodne, na kojem će odlučiti o potpunom povlačenju zakona. Taj čin opisan je kao gesta dobre volje za smirivanje tenzija, objavio je South China Morning Post, a prenosi The Independent.

Ostali lokalni mediji, uključujući Cable TV i web portal HK01 News, također su izvijestili da će prijedlog zakona biti povučen. Vijest je potaknula rast dionica u Hong Kongu. Službene vlasti još uvijek nisu komentirale te informacije.

Hong Kong proživljava gotovo svakodnevne prosvjede već 14 tjedana, a u međuvremenu je bijes zbog predloženog zakona kojim se omogućuje izručenje osumnjičenih za kaznena djela kontinentalnoj Kini potaknuo rast šireg pokreta koji traži veća demokratska prava.

Lam je ranije izjavila da je trenutno suspendirani prijedlog zakona o izručenju građana Kini 'mrtav' i obećala da neće biti oživljen u trenutnom zakonodavnom mandatu. Ali to nije bilo dovoljno prosvjednicima te su tražili potpuno povlačenje prijedloga zakona, uz takozvanih pet zahtjeva koje su postavili pred vlasti Hong Konga, a posredno i Kine. Ostali zahtjevi uključuju amnestiju kaznenog progona za prosvjednike i pravo na opće biračko pravo pri izboru hongkonškog vođe.

Prošlog tjedna novinska agencija Reuters izvijestila je da je Lam, koja je bila kandidat Pekinga za glavnu izvršnu ulogu u Hong Kongu, a koja odgovara središnjoj vlasti u Pekingu, predložila potpuno povlačenje zakona kao način ublažavanja napetosti. U izvješću se navodi da je središnja vlada odbacila tu ideju i naredila Lam da ne popušta pred bilo kakvim drugim zahtjevima prosvjednika. Vrlo je malo vjerojatno da bi ona pokušala povući prijedlog zakona bez suglasnosti Pekinga.

  • +10
Prosvjed u Hong Kongu Izvor: Profimedia / Autor: NN