I SLAVONIJA NA UDARU POŽARA

Vlasnik traktorom zaustavio vatru i spriječio da izgori čitav voćnjak

18.07.2011 u 16:25

Bionic
Reading

Osim na jadranskoj obali i otocima, požari tijekom ljeta uzimaju svoj danak i u Slavoniji. U samo sat i pol u selima kod Slavonskog Broda planula su dva požara koja su progutala plantažu višanja i dio šljivika, a opožareno je i preko 15 hektara niskog raslinja. Oba je požara izazvao otvoren plamen, a policija ne isključuje ni mogućnost kaznenog djela

Prvi požar izbio je u subotu, oko 12 sati, na području općine Klakar. Nakon što je planulo strnište, vatra se proširila i na napuštenu plantažu višanja koja je vlasništvo općine. Opožareno je oko 15 hektara niskog raslinja, a požar su ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Oprisavci i Prnjavor.

Istoga dana, oko 13.30 sati, na području Donje Bebrine izbio je požar u privatnom voćnjaku. Vatra je zahvatila nisko raslinje i suhu travu, a požar se potom proširio i na voćke. Nagorjelo je oko 350 stabala šljive, a šteta je preko 20.000 kuna. Širenje vatre, koja je prijetila da mu proguta čitav voćnjak, uspio je ipak zaustaviti snalažljivi 49-godišnji vlasnik. On je traktorom, oko mjesta na kojemu je bjesnio požar, izorao duboke brazde koje su spriječile daljnje širenje vatre.

'Utvrđeno je da su oba požara izazvana djelovanjem otvorenog plamena. To, primjerice, može biti opušak cigarete, no ne isključujemo ni mogućnost kaznenog djela. Policijski službenici stoga nastavljanju svoj rad u cilju utvrđivanja važnih činjenica i eventualnih elemenata kaznenog djela', priopćila ja za tportal glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić.