NAPUŠTAJU TRŽIŠTA

Vlasnik Baumaxa prodaje umjetnine da spasi tvrtku

04.04.2014 u 12:45

Bionic
Reading

Posrnuli austrijski lanac trgovina opreme za kućanstvo Baumax zatvorit će sedam trgovina u Turskoj, a mogao bi se povući i s drugih tržišta u jugoistočnoj Europi, objavio je njegov vlasnik

Baumax zapošljava oko 10.000 radnika u devet zemalja a 2012. zaključio je s gubitkom od 126 milijuna eura nakon što se previše proširio u istočnoj Europi. Od 2010. prisutan je i u Turskoj. Rezultate za 2013. nisu objavili.

'Zatvorit ćemo trgovine u Turskoj', kazao je jučer vlasnik Karlheinz Essl za austrijsku televiziju ORF nakon što je u srijedu vlada u Beču odbila njegovu ponudu da joj proda zbirku suvremene umjetnosti vrijednu oko 250 milijuna eura. Essl je tvrdio da to može spasiti tisuće radnih mjesta u kompaniji.


'Sada razmatramo hoćemo li isto učiniti i u drugim zemljama. Odluka će biti donesena do kraja travnja', rekao je Essl.

Banke vjerovnici Baumaxa, među kojim su Raiffeisen, Erste Group i Bank Austria, trebale bi se sastati 28. travnja i odlučiti hoće li prihvatiti plan restrukturiranja BauMaxa, pogođenog slabom potražnjom povezanom s krizom na tržištu nekretnina i sa slabim gospodarstvom.

Njemački konkurent Praktiker već je u veljači najavio zatvaranje trgovina u Turskoj i povlačenje iz te zemlje nakon što nije uspio prodati devet tamošnjih trgovina.

Baumax ima ukupno 158 trgovina, od kojih se gotovo polovica nalazi u Austriji, a ostatak u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj.