velik propust

Vlak čekao zeleno svjetlo pred semaforom, za to vrijeme prometnik spavao

18.07.2022 u 13:54

Bionic
Reading

Vlak iz Splita za Osijek stigao je na vrijeme pred Sveti Ivan Žabno i stao pred signalom, odnosno semaforom, čekajući neko vrijeme zeleno svjetlo kako bi mogao ići dalje. To je trajalo 42 minute, da bi naposljetku vlakovođa i putnici saznali da je prometnik zaspao

Pokušali su ga zvati mobitelom, a šef kolodvora je lupao po vratima dok se dežurni prometnik nije probudio i pustio vlak da prođe. Vlak je tako stajao na ulaznom signalu od 7.40 pa do 8.22, odnosno 42 minute do buđenja prometnika, doznaje RTL. No kako bi ionako neko vrijeme stajao na toj postaji, kašnjenje ipak nije iznosilo 42 minute, nego manje.

'Točno je da je vlak stajao na ulaznom signalu kolodvora Sveti Ivan Žabno. S obzirom na to da prometom upravljaju radnici HŽ Infrastrukture, molimo Vas da upit o razlozima stajanja uputite njima', odgovorili su RTL-u iz HŽ Putničkog prijevoza.

Prometom upravljaju radnici HŽ Infrastrukture te su odgovorili na upit RTL-a:

'Dana 17. srpnja 2022. od 7.54 do 8.20 sati na pruzi L214 Gradec-Sveti Ivan Žabno na ulaznom signalu kolodvora Sveti Ivan Žabno vlak 1783 stajao je 26 minuta. Uzrok stajanja vlaka je osobni propust prometnika vlakova kolodvora Sveti Ivan Žabno. Zbog navedenog protiv radnika provest će se postupak sukladno Pravilniku o radu i Kolektivnom ugovoru HŽ Infrastrukture d.o.o. Radnik će biti pisano upozoren na propust uz mogućnost otkaza ugovora o radu. Također, radnik se upućuje Komisiji za štete zbog prouzročenog zakašnjenja vlaka.'

Prometnik je bio i na alkotestu, a rezultat je bio negativan. S druge strane, oštećeni putnici, njih 96, ne ostvaruju pravo na naknadu. Naime ona se ostvaruje za kašnjenje od 60 do 119 minuta, kada se naknada isplaćuje u visini od 25 posto cijene karte, a za kašnjenja dulja od 120 minuta naknada se isplaćuje u visini od 50 posto cijene karte.

Predsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić rekao je za RTL da ne opravdava pospanog kolegu, ali i da se radi o čovjeku koji je tri mjeseca na zamjeni, da je odmah stavljen na to radno mjesto te da mu je to bio drugi radni dan. Dodatno, bez obzira na ovu situaciju, kaže da su radnici oni koji spašavaju stvari i koji omogućuju da se prometuje, a ne oni zbog kojih se prometuje.