spora pravda

Vlado Zec, nekadašnji vlasnik koncerna Kamen Ingrad nakon 15 godina pravomoćno osuđen. On i supruga moraju u zatvor

15.10.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Vlado Zec, nekadašnji vlasnik koncerna Kamen Ingrad i čovjek koji je početkom i sredinom 2000-ih godina bio svojevrsni vladar požeške Zlatne doline, ponovno mora u zatvor

Nakon 15 godina pravosudnih postupaka Vrhovni sud Republike Hrvatske, naime, donio je dvije pravomoćne presude protiv Zeca i njegovih suradnika te nekadašnjih lokalnih dužnosnika u Požeško-slavonskoj županiji i Općini Velika, kojima su Zec, njegova supruga Đurđica, bivši načelnik općine Velika Josip Perić i Ivan Đurđević, bivši direktor tvrtke Vodoprivreda Požega, osuđeni na zatvorske kazne, javlja Jutarnji list.

Među optuženima u jednom je predmetu bio i nekadašnji požeško-slavonski župan Anto Bagarić, ali kako je on preminuo u prosincu 2018. godine, postupak protiv njega je obustavljen.

Prema jednoj presudi, Zec i njegova supruga dobili su dvije, odnosno godinu i pol, a prema drugoj, oboje dvije godine i dva mjeseca zatvora. Ukupno je, dakle, Zec osuđen na četiri godine i dva mjeseca, a njegova supruga na tri godine i osam mjeseci zatvora. Prva presuda odnosi se na malverzacije mjenicama Požeško-slavonske županije koja je nezakonitim radnjama osuđenih oštećena za 9,8 milijuna kuna, što je u konačnici dovelo i do bankrota Županije.

Iako je jedno pravomoćno rješenje doneseno još 6. srpnja 2020. (za slučaj s mjenicama Županije), a drugo 25. veljače 2021. (za slučaj s mjenicama Općine), nitko od osuđenih još nije u zatvoru.

Naime, pravomoćna presuda za slučaj Županija čak je 15 mjeseci putovala s Vrhovnog suda na Županijski sud u Osijeku gdje su je zaprimili 17. rujna 2021., pa tek sada trebaju dostaviti nalog za izvršenje kazne onom Županijskom sudu kojem osuđenici pripadaju prema mjestu prebivališta. Kad je, pak, riječ o slučaju Općina, to je rješenje osječkom sudu dostavljeno 22. ožujka 2021. nakon čega je Županijskom sudu u Slavonskom Brodu izdan nalog za izvršenje kazne.

'Za osuđenika Josipa Perića doneseno je rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora, koje je potom odgođeno do 16. listopada 2021. godine. Za osuđenike Vladu i Đurđicu Zec predmet je ustupljen Županijskom sudu u Zagrebu jer navedeni osuđenici imaju prebivalište u Zagrebu', odgovorili su na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu.

Sudac Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, rekao je da su osuđeni supružnici Zec dobili rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora, no oboje su se žalili na to rješenje te su podnijeli i prijedlog za odgodu izdržavanja kazne. Vlado Zec iz poslovnih razloga, a Đurđica zbog uzdržavanja malodobne kćeri.

'Sada se čeka rješenje tih žalbi, a potom će se odlučivati o eventualnoj odgodi izvršenja', izjavio je sudac Devčić.

Budući da bračni par Zec sada ima dvije pravomoćne presude, očekuje se da će se zatražiti objedinjavanje ta dva postupka i donošenje odluke o izdržavanju jedinstvene kazne zatvora, koja ne može biti jednaka ili viša od trenutačno dosuđene, nego samo niža.