PUHOVSKI NA 10. OBLJETNICU SMRTI

'Vlado Gotovac bio je posljednji moralni političar'

07.12.2010 u 14:30

Bionic
Reading

U povodu desete obljetnice smrti Vlade Gotovca, filozofa, pisca i jednog od šefova HSLS-a i osnivača LS-a, Matica Hrvatska organizirala je skup na kojemu su bili hrvatski političari koji danas tvrde da žele biti baš poput njega. Uspijevaju li u tome, procijenite sami

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je da je Vlado Gotovac bio velikan hrvatske povijesti: 'Više je bio filozof, pjesnik i umjetnik nego političar.'

JOSIPOVIĆ: TRUDIM SE BITI MORALAN KAO GOTOVAC

'Gotovac se bavio slobodom koju je sam bio spreman žrtvovati za slobodu drugih i više ciljeve', govorio je danas Josipović veličajući Gotovca kao sjajnog govornika i velikog čovjeka i upozoravajući kritičare da 'zrela društva iz svoje povijesti izdvajaju najbolje ljude bez obzira na njihovu političku opciju'.

Vlado Gotovac je čovjek koji je u prvom redu u svom političkom djelovanju imao moral i domoljublje. Neću reći da danas nema takvih političara, ja bih želio biti sličnih načela, trudim se, a uspijevam li, to će drugi procijeniti. Mislim da je Vlado Gotovac uzor domoljubnog političara koji je volio svoje, svoju zemlju i nikada nije podcjenjivao druge kulture i njegova politička ostavština i njegova književna ostavština je zasigurno dio naše baštine', rekao je Josipović novinarima.

KOSOR: OTKAD SAM JA ŠEF, OBILJEŽAVAMO GODIŠNJICU GOTOVČEVE SMRTI

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor s ponosom je govorio o Gotovcu kao nekadašnjem šefu stranke, koji je pak 1997. izašao iz HSLS-a i okupio 'istinske liberale' u Liberalnoj stranci. Upitan zašto svih ovih godina HSLS-ovci nisu obilježavali godišnjicu smrti Gotovca, Kosor je rekao da to ne zna, ali da je obilježavaju otkad je on postao predsjednik.

'U vrijeme osnivanja HSLS-a, Gotovac je imao 59 godina i iza sebe dvije robije i izgon iz javnog života. Nije se odrekao svojih ciljeva i 1989. godine bio je na svom novom početku. Cilj je bila samostalna Hrvatska, i Gotovac je bio među onima koji su učinili prvi korak na tom putu', govorio je Kosor.

'Gotovac je odbio igrati prema pravilima tadašnje vlasti i tražio je da vlast odgovara građanima', rekao je Kosor i svoj govor u Matici zaključio riječima: 'Hvala ti, Vlado, što si stvorio HSLS, nećemo te iznevjeriti.'

PUHOVSKI: NIJE JEDINI, ALI DANAS NE MOGU ISTAKNUTI NIJEDNOG

Profesor Žarko Puhovski kaže da on definitivno nije jedini moralni hrvatski političar, ali se, osim Nikole Viskovića, nije mogao prisjetiti nijednog drugog kojeg bi istaknuo: 'Gotovac je bio jedini moralni političar koji je ostavio puno veći utisak na javnost nego oni koji nisu imali takav intelektualni imidž, koji je on s pravom imao. Jedan je od najvažnijih moralnih političara, ali nije jedini.'

'Meni se čini da će Gotovac ostati zapamćen po tome kako je doživio i preživio svoje političke neuspjehe. Pokazao je kako se može pristojno gubiti, a intelektualno i prema koncepciji, bio je superioran većini političara tog vremena. Za današnje političko egzistiranje, važnije je kako je Gotovac doživljavao svoje neuspjehe od ljudi koji mu nisu bili ni do koljena. Po tome je bio europski političar', kaže Puhovski koji danas ne može istaknuti nijednog aktualnog i moralnog političara. Ističe da moralnost ne mora ni biti ključna: 'Ipak, važna je da građani dobiju osjećaj da rade ono što je za narod bitno, a ne samo za jednu konkretnu osobu.'

VLADO GOTOVAC - STRASTVENI GOVORNIK I DOMOLJUB

Vlado Gotovac se u vrijeme bivše socijalističke Jugoslavije smatrao hrvatskim nacionalistom te je u svojim javnim nastupima uvijek tražio veću slobodu. Sudjelovao je u Hrvatskom proljeću ranih 70-ih te je uređivao Hrvatski tjednik. Godine 1971. uhićen je i osuđen na četiri godine zatvora pod optužbom da je separatist i nacionalist.

Smatrali su ga velikim govornikom, a ostao je i zapamćen kao osoba koja se strastveno zalagala za slobodu govora. U zatvoru je napisao svoje najveće djelo 'Zvjezdana kuga' koja je objavljena tek 20 godina kasnije.

Godine 1989. Gotovac se priključio HSLS-u i postao jedan od njegovih najutjecajnijih članova, no iz stranke je izašao nakon raskola na Saboru HSLS-a 1997, kada je osnovao Liberalnu stranku.

Jedan od najznačajnijih Gotovčevih trenutaka bio je u ljeti 1991, tijekom prosvjeda ispred zapovjedništva JNA. Gotovac je u strastvenom govoru odgovorio generalima koji su u to vrijeme prijetili Hrvatskoj.

Poznati govor Vlade Gotovca 1991. godine