OGLASIO SE ORAH

'Vlada u slučaju 'franak' provodi predizbornu kampanju na teret građana'

26.08.2015 u 10:53

Bionic
Reading

Vladin prijedlog rješavanja problema dužnika u švicarskim francima, konvertiranjem kredita u 'švicaracima' u eure, u ORaH-u su u srijedu ocijenili kao polovično rješenje u predizborne svrhe i na teret građana

'Važnost se pridaje predizbornoj kampanji, nudeći polovična rješenja čime nas dovodi u nepovoljan financijski i socijalni položaj. Podsjećamo Vladu Republike Hrvatske, koja očito ne razmišlja o ukidanju valutne klauzule, da je službena valuta kuna i pozivamo da do kraja ovog mandata cjelovitim rješenjem obuhvati sve, kako građane tako i gospodarstvo, obrte, OPG-ove i sve one čiji su krediti vezani uz CHF', poručuju iz ORaH-a u priopćenju.

Ističu kako Vladino rješenje, po kojemu bi se izjednačio status dužnika u švicarskim francima sa statusom dužnika u eurima, prate s dubokom zabrinutošću, jer se financijski teret banaka na ime otpisa dijela glavnice tih kredita, upozoravaju, planira preusmjeriti na građane kako bi se poreznim olakšicama sanirale pogrešne poslovne odluke banaka.

Tvrde kako, u trenutku kada država ostvaruje deficit od 22 milijarde kuna u posljednjih 12 mjeseci, a prošlu je godinu završila s deficitom od 18 milijardi kuna, preuzimanje gubitaka banaka isključivo zbog loše poslovne politike stranih banaka i 'pohlepe za kratkoročnim profitima' nije u interesu hrvatskih građana.

'Zakonski prebaciti opterećenje zaduživanjem građana pod predizbornim geslom rješavanja dužničke krize u CHF-u u ORaH-u smatramo preskupom predizbornom kampanjom na teret građana', kažu u ORaH-u.

Smatraju i kako Vladino rješenje nije ni provedivo, 'pa ćemo se poslije izbora naći u još nepovoljnijoj situaciji za rješenje dužničke krize iz koje će profitirati samo poslovne banke koje su pustile na tržište loše kredite uz prešutan blagoslov HNB-a.'

Po Vladinom prijedlogu, kredit u 'švicarcima' konvertirao bi se u eure po kamatnoj stopi koja je na dan dizanja kredita vrijedila za stambene kredite u eurima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima, i taj bi se iznos trebao otpisati u dijelu glavnice kredita. Trošak takve konverzije iz franka u euro išao bi na teret banaka, a država bi iznos gubitka banaka kompenzirala priznavanjem kroz poreznu olakšicu.