ODLUKU DONOSI USTAVNI SUD

Vlada razmišlja o traženju zabrane A-HSP-a

03.03.2015 u 10:59

Bionic
Reading

Nakon zabrane skupa Autohtone Hrvatske stranke prava i zabrane postrojavanja stranačke vojske na Trgu bana Jelačića, u Vladi, doznajemo, razmišljaju i o daljnim koracima protiv te stranke. U Banskim dvorima, naime, razmatraju mogućnost upućivanja zahtjeva Ustavnom sudu da zabrani rad te političke stranke

U Vladi, odnosno Ministarstvu uprave trenutno razmatraju postoji li zakonsko uporište za zabranu djelovanja A-HSP-a, no kako doznajemo, još nikakva odluka nije donesena. U Ministarstvu uprave o cijelom slučaju nisu imali komentara.

Podsjetimo, A-HSP dio javnosti digao je na noge nakon najave da će na glavnom zagrebačkom trgu postrojiti 'hrvatske domoljubne snage'. Skup je bio uredno prijavljen, no njegovo održavanje zabranio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Kazao je da bi održavanje takvog skupa 'uznemirilo građane i da je u suprotnosti sa svim temeljnim vrijednostima jer se stranačku vojsku ne može postrojavati na Trgu bana Jelačića'.

Okupljanje 'autohtonih pravaša' na kraju je odrađeno u Šestinama, a policija je privela pet osoba, uključujući i čelnika A-HSP-a Dražena Keleminca.

Dio javnosti na skup pravaša odgovorio je okupljanjem antifašista na Trgu bana Jelačića, a sada, po svemu sudeći, o odgovoru razmišljaju i Banski dvori.

Sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, taj sud nadzire ustavnost programa i djelovanja političkih stranaka te zabranjuje njihov rad ako utvrdi da su se za to stekli Ustavom i zakonom utvrđeni uvjeti.

Zahtjev za zabranu rada političke stranke, odnosno njezina dijela, mogu podnijeti predsjednik Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, Vlada Republike Hrvatske, Vrhovni sud Republike Hrvatske, tijelo koje obavlja registraciju stranaka i Državni odvjetnik Republike Hrvatske.