MILINOVIĆ ISTAKNUO

'Vlada pazi na stav Crkve o umjetnoj oplodnji'

11.03.2009 u 18:05

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Darko Milinović istaknuo je da Vlada, pazeći na stav Crkve, radi na izradi prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te da bi on trebao biti gotov do kraja godine

Ministar Milinović je povodom sve izraženijeg nezadovoljstva zbog zastarjelog zakonodavstva o medicinski potpomognutoj oplodnji najavio da bi do kraja godine trebao biti gotov Vladin prijedlog zakona koji bi regulirao medicinski potpomognutu oplodnju, istaknuvši da je taj zakon 'vrlo osjetljiv', da Vlada po tom pitanju brine o stavu Crkve, ali i o tome da se oko zakona, bude li to moguće, postigne što širi konsenzus.

SDP-ovac Mirando Mrsić prozvao je Vladu da više brine o stavu Crkve nego o tome da pomogne parovima koji ne mogu imati djecu, uvjeren kako je, da je saborska većina prihvatila SDP-ov zakonski prijedlog, medicinski potpomognutom oplodnjom moglo biti začeto više od 500 djece.

Milinović je opovrgnuo medijske tvrdnje da je ravnateljica Ministarstva za upravne poslove Dubravka Jadro dala ostavku na sve funkcije u sustavu zdravstva te se verbalno sukobio s Milankom Opačić.

'Dubravka Jadro je moja najbliža suradnica, koja je, iz zdravstvenih razloga, tražila da je razriješim nekih funkcija, ali ne i funkcije ravnateljice za upravne poslove', rekao je Milinović u Saboru, odgovarajući na pitanje Opačićke (SDP) kada očekuje smjenu s dužnosti ministra, kakvu su doživjeli njegovi kolege Ana Lovrin i Berislav Rončević.

'U sustavu zdravstva sve je više improvizacije i samohvale, a sve manje struke', rekla je Opačićka, ustvrdivši da je sve više nezadovoljnih ministrovim radom te da ga zbog toga napuštaju najbliži suradnici.

Lancima da ih vežete, ne možete ih zadržati', poručila je Opačićka Milinoviću, na što joj je on odgovorio da u sustavu zdravstva nema nezadovoljnih, nego da 'SDP ide Hrvatskom i širi paniku'.

'Drago mi je da ste to rekli, jer sad znam otkud idu takve informacije u medije', kazao je Milinović.

'Oni koji pišu i ugovaraju članke protiv vas sjede u vašim redovima, a ne ovdje', odgovorila mu je Opačićka.

Nakon saborske rasprave ministar Milinović je izjavio novinarima da pozdravlja to što krim-policija češlja HZZO te da se nije raspitivao o razlozima ulaska. Mediji su, naime, objavili da je kriminalistička policija jučer ušla u prostorije HZZO-a kako bi istražila s kim je sve i pod kojim uvjetima bivši ravnatelj Većeslav Bergman sklapao ugovore s dobavljačima informatičke opreme.

Predistraga o navodno nezakonitim i štetnim ugovorima koje je s dobavljačima sklapao bivši ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje traje već dulje vrijeme, a u sklopu te predistrage istražuje se i porijeklo imovine bivšeg ravnatelja, potvrdili su danas u USKOK-u, ne želeći govoriti u kojoj fazi je postupak i što je dosad otkriveno.