merčep u toplicama

Vlada otkrila koliko je plaćeno liječenje ratnog zločinca

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 03.01.2019 17:33
  • Objavljeno 03.01.2019 u 17:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Troškovi bolničke medicinske rehabilitacije za pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa od lipnja 2012. godine do danas ukupno iznose 65.698,67 kuna, odgovorila je danas Vlada na zastupničko pitanje SDP-ovca Domagoja Hajdukovića koji je još u listopadu prošle godine postavio Vladi to pitanje.

Hajduković je naveo kako je javnost upoznata s činjenicom da ratni zločinac Tomislav Merčep dio svoje zatvorske kazne odslužuje u Krapinskim Toplicama, pa je molio da mu se dostavi točan iznos dosad utrošen na ovaj slučaj, kao i projekcija budućih troškova vezanih za njegovo odsluženje kazne u toplicama, piše Jutarnji list.

Još ranije je u studenom prošle godine Vlada odgovorila kako je ukupni trošak neposrednog nadzora od strane službenika pravosudne policije tijekom boravka Tomislava Merčepa na liječenju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice iznosio 1356 kuna, odgovarajući na isti upit, a sada su tome pridodani i troškovi liječenja, pa ispada da je ukupan trošak poreznih obveznika za čuvanje i liječenje Merčepa u toplicama iznosio preko 67.000 kuna.

Vlada je navela da sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji Merčep ima pravo na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju.

Merčep je, prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, osim 2017. i 2018., upućen na bolničko liječenje i 2012., 2013. i 2016.

Podsjetimo, on je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao 'merčepovci' nije spriječio ratne zločine nad srpskim civilima. 'Merčepovci' su, prema presudi, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

  • +1

Merčep i Borković u Otočcu

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!