PREMALI BROJ ZAHTJEVA

Vlada olakšava legalizaciju bespravne gradnje

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2012 18:49
  • Objavljeno 06.06.2012 u 18:36
Bespravna gradnja na Kornatima

Bespravna gradnja na Kornatima

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Vlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak legalizacije tih zgrada

Po riječima ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, stari zakon koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine, trebao je povećati broj zgrada koje se mogu ozakoniti, te pojednostaviti i olakšati postupak legalizacije, ali dosadašnja provedba bila je poprilično loša.

Do 15. svibnja, nakon devet mjeseci primjene zakona, zaprimljeno je tek 9633 zahtjeva, od čega je riješeno ispod tisuću zahtjeva, a očekivale su se na stotine tisuća zahtjeva, kazao je Vrdoljak.

Za otklanjanje nedostataka i povećanje interesa nužan je novi zakon, rekao je ministar Vrdoljak dodavši kako bi bio 'najsretniji da nam taj zakon nije potreban jer ga trebaju samo zemlje koje su prilično neuredne u svojem prostoru, ali moramo jednom povući crtu'.

Zakonom nije definirano što će se najprije rušiti, ali je jasno da će se rušiti one zgrade koje su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. godine, kada je napravljena satelitska snimka stanja, odnosno ortofoto karta, izjavio je Vrdoljak novinarima nakon sjednice.


Ne znamo koliko je točno takvih građevina, ali ih, nažalost, nije malo. Neki ljudi misle da će valjda neka druga vlast ili država jednoga dana legalizirati i te zgrade, no njih ćemo prve srušiti, poručio je ministar Vrdoljak.

Uredba o obračunu naknade za legalizaciju bit će donesena nakon prihvaćanja zakona, a ta će naknada biti jeftinija i pravednija jer se neće izjednačavati poljoprivredno i građevinsko zemljište, kao što su apartmani 50 metara od mora, kazao je.

Drži da će novi zakon omogućiti više legaliziranih objekata jer je do sada postupak bio složen i skup, a od građana se tražilo da plate naknadu, komunalni i vodni doprinos i sva davanja prije nego su dobili potrebno rješenje.

Sada predlažemo plaćanje naknade u ratama do pet godina, a komunalnog i vodnog doprinosa nakon legalizacije. Danas nije vrijeme da građanima prvo uzmemo novce za legalizaciju, jer to je bio jedan od bitnih razloga zbog kojeg se dosad nije legaliziralo, rekao je ministar Vrdoljak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi