PROSVJEDI U VENEZUELI

Vlada odbila novo prebrojavanje glasova

16.04.2013 u 11:18

  • +10

Prosvjedi u Venezueli

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Tisuće pristaša venezuelske oporbe izašle su u ponedjeljak navečer na ulice Caracasa prosvjedujući protiv vladine odluke da odbije zahtjev oporbe za ponovno prebrojavanje glasova nakon spornih nedjeljnih izbora na kojima je pobijedio Nicolas Maduro, javljaju svjetske agencije.

Policija je suzavcem rastjerivala mlade prosvjednike koji su ih gađali kamenjem u elitnoj četvrti Caracasa pošto je predsjednički kandidat oporbe Henrique Capriles odbio priznati tijesnu pobjedu na izborima Nicolasa Madura kojega je Chavez za života izabrao za svog nasljednika, javlja Reuters. Capriles je pozvao na mirne prosvjede. 'Ono što se dogodilo jučer je prijevara, laž. Oporba je pobijedila i oni to znaju', rekao je Briand Alvar, sudionik prosvjeda i sukoba s policijom.

I Maduro (50), bivši vozač autobusa, pozvao je svoje pristaše na mirno okupljanje 'diljem zemlje', javlja agencija France Presse. 'Pozivam narod da se bori mirnim putem', rekao je ispred predsjedničke palače Miraflores ocijenivši Caprilesov zahtjev 'buržoaskim hirom', dodaje agencija. Maduro je na izborima organiziranim nakon smrti Huga Chaveza službeno osvojio 50,75 posto glasova a Capriles 48,97 posto. Maduro je u svom prvom istupu nakon objave rezultata obećao da će 'u cijelosti braniti baštinu' pokojnog predsjednika te da će 'štititi siromašne i neovisnost' Venezuele.

Predsjednik Nacionalnog izbornog vijeća Tibisay Lucena pozvao je oporbu da se 'koristi zakonitim sredstvima', podsjetivši na izjednačenu utrku Georgea W. Busha i Ala Gorea na američkim predsjedničkim izborima 2000. koja se razriješila na Vrhovnom sudu. Izvori u oporbi rekli su agenciji Reuters da se nakon njihova prebrojavanja pokazalo kako je Capriles dobio više od 300.000 glasova više od Madura. Caprilesov tim je rekao kako ima dokaze za oko 3.000 izbornih nepravilnosti, od korištenja krivotvorenih osobnih isprava do zastrašivanja volontera na biračkim mjestima.

Capriles, guverner savezne države Mirande, nazvao je Madura 'nelegitimnim' predsjednikom i pozvao pristaše da 'se klone nasilja', prenosi AFP. Ipak, vladin tabor je okarakterizirao prosvjede oporbe kao oblik prikrivena državnog udara. 'Iza današnjih Caprilesovih riječi krije s poziv na puč protiv države i njezinih ustanova', rekao je Jorge Rodriguez, voditelj kampanje Nicolasa Madura, što je poslije ponovio i pobjednik izbora obećavši 'odlučno postupanje s pučistima'. Zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova poduprla je u ponedjeljak i Bijela kuća, čiji je glasnogovornik ocijenio da je riječ o 'važnoj, mudroj i nužnoj' etapi. Slično misli i Jose Miguel Insulza, glavni tajnik Organizacije američkih država (OEA) koji se očitovao za 'nacionalni dijalog'.

Promatračko izaslanstvo Unije južnoameričkih zemalja (UNASUR) u Venezueli je zatražilo da se 'poštuju rezultati' Nacionalnog izbornog vijeća, 'jedine nadležne vlasti' kada je riječ o izborima.