SISAČKA EKO-AKCIJA I VESNA BALENOVIĆ

'Vlada kriva za požar u rafineriji'

17.01.2010 u 15:57

Bionic
Reading

Uzrok sinoćnjih eksplozija u sisačkoj rafineriji, priopćila je tamošnja policija, začepljenje je kanalizacije zauljenih voda. Ako se pita Sisačku eko akciju, krivci su INA i Vlada

Do sinoćnjeg požara i eksplozija u krugu sisačke rafinerije došlo je uslijed začepljenja kanalizacije zauljenih voda, zbog čega su se te vode izlile te počele širiti smjese isparenih ugljikovodika, što je dovelo do njihova zapaljenja koje je izazvalo požar i eksplozije, priopćila je danas sisačka policija nakon očevida.

Jučer oko 19.50 sati u krugu tvornice Ina Rafinerija Sisak, na pogonu KP-6, sekcija D-3500, došlo je do eksplozije i požara koji je gradska Javna vatrogasna postrojba ugasila u 21.46 sati. U 22.20 sati ponovno je došlo do eksplozije i požara koji je u 22.55 sati ugašen i stavljen pod nadzor. Pritom, srećom, nitko nije ozlijeđen.

Slijede daljnja kriminalistička istraživanja, dok će Povjerenstvo Ina Rafinerije Sisak utvrditi nastalu materijalnu štetu, stoji u policijskom priopćenju.

Sisački ekolozi krive Vladu

Požar u sisačkoj rafineriji samo je posljedica zastarjelosti mnogih pogona unutar tvrtke. Za ovaj požar (ali i desetak manjih u 2009. godini), koji srećom nije za posljedicu imao ljudske žrtve, krivi su svi oni koji su godinama odlagali modernizaciju Rafinerije, a što se, dojam je, događa i posljednjih mjeseci. Stoji to u priopćenju Sisačke eko akcije, koja se već godinama bori s INA-om i onečišćenjem zraka u Sisku.

Sisački ekolozi uvjereni su da su MOL, INA i Vlada prešutno pristali na gašenje rafinerije. 'Tome u prilog ide sporost modernizacije postrojenja, česte nesreće, ali i činjenica da se postrojenje Koking, koje je nužno za budućnost sisačke Rafinerije (i koje je najskuplje postrojenje u planu modernizacije), trenutačno neplanski gradi u riječkoj Rafineriji. Promjena strateške situacije u regiji, gdje na 500-tinjak kilometara trenutačno imamo pet rafinerija od Rijeke do Budimpešte, kao i gubljenje tržišta INA-e u susjednim državama izazvano maćehinskim ponašanjem nekadašnjeg većinskog vlasnika (hrvatske vlade), dovodi do činjenice da je sisačka Rafinerija postala, u sadašnjem obliku, nepotrebna. Tu činjenicu prešutno podržavaju svi, od lokalne do hrvatske vlasti, ne mareći pritom za radnike u rafineriji koji su jučer mogli i izgubiti život', stoji u priopćenju.

Dok se čeka da modernizacija konačno krene pravom brzinom, sisačkim zrakom i dalje plutaju opasni plinovi, što nisu zaboravili ni u Sisačkoj eko akciji. 'Prema broju prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti sumporovih spojeva u zraku, 2009. godina bila je tri puta GORA nego 2008. godina, tako da napretka u zaštiti okoliša praktički nema. Također je mjerna postaja u Capragu lani zabilježila daleko veće razine benzena nego 2008. godine. I ne stoji opravdanje da je uzrok većih razina benzena obližnje parkiralište, jer je to parkiralište tamo postojalo i 2008. godine kada su izmjerene daleko manje razine benzena', zaključuje se u priopćenju.

U Vladi je krivca našla i poznata zviždačica Vesna Balenović. 'Sisak postaje grad bolesti i pogreba, a ne grad napretka. Za to je odgovorna Vlada RH jer dozvoljava Upravi Ine, da joj profit bude ispred života građana. Ne isključujem mogućnost da Uprava Ine učestalim kvarovima i ekološkim incidentima, stvara opću klimu, u kojoj će jedino rješenje postati zatvaranje Rafinerije. Na taj način Uprava INE bi vlasnicima zaštedjela milijune kuna, a Hrvatsku pretvorila isključivo u tržište naftnih derivata. U konačnici proizvodnju bi u cijelosti preuzele tehnološki opremljenije mađarske rafinerije Duna i Tisza', poručila je Balenović, koja je zbog upozoravanja na zagađivanje Siska i odgovornost bivšeg direktora Ine Tomislava Dragičevića, bila novčano i zatvorski kažnjavana.