ČETNIČKI SPOMENIci

Vlada je HOS-u obećala još jednu stvar koja je pala u sjenu ploče u Jasenovcu

08.09.2017 u 15:45

Bionic
Reading

U sjeni kompromisnog rješenja koje su postigli HOS-ovci i Vlada oko ploče u Jasenovcu ostala je informacija da je na pregovaračkom stolu bila još jedna stvar: 39 spomenika pripadnicima srpskih agresorskih postrojbi

Predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić kazao je kako su pregovarali i o 39 spornih spomenika agresorima. 'Na pregovaračkom stolu bilo je i 39 spornih spomenika agresorima iz Domovinskog rata i to bi se za mjesec dana trebalo riješiti', kazao je jučer na konferenciji za medije.

Više detalja o spornim spomenicima pokušali smo danas dobiti od Barišića. 'Većina ih je u istočnoj Slavoniji, a ima ih nešto i kod Gospića', kaže šef Saveza udruga dragovoljaca HOS-a, a niti sam nije siguran u to koliko ih je i gdje su. No siguran je da su na njima četnička obilježja.

'Postoji način da se to ukloni, a oni traže od nas da uklonimo svoja obilježja. Pa neka pokažu primjerom', poručio je. 'Ploča u Jasenovcu bila je trn u oku svima. U redu, tu je pijetet prema žrtvama. No spomenici četnicima isto vrijeđaju dostojanstvo branitelja i većinskog hrvatskog naroda te su rekli da će poduzeti sve da se to riješi', kazao je Barišić za tportal.

Kako će se Vlada uhvatiti u koštac sa spomenicima koje HOS spominje, nije poznato. Problem bi mogla biti činjenica da na većini nema spornih obilježja, već samo spornih tekstova u čast pokojnicima. Radi se uglavnom o nadgrobnim spomenicima.

Sporni spomenici Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL

Nekoliko ih je u Borovu Selu kraj Vukovara, mjestu u kojem je u svibnju masakrirano 12 hrvatskih policajaca, što je označilo početak oružanih sukoba u tom dijelu Hrvatske. A vođi oružane pobune u Borovu Selu i osobi koja je zapovjedila ubojstvo policajaca, Vukašinu Šoškočaninu, u čast je podignut veliki mauzolej na kojem piše: 'Ovde počiva Vukašin Vule - Šoškočanin.

Tragično preminuo u talasima Dunava u 32. godini života 15.5.1991. – komandant obrane Borova sela, za narodnog junaka proglašen na velikoj narodnoj skupštini u Belom Manastiru 25.9.1991. I sada gledam Borovo, rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje.'

U Borovu Selu postoji javni spomenik pripadniku zloglasne postrojbe Vojislava Šešelja, Beli orlovi. Na spomeniku stoji: 'Na ovom mestu 2.5.1991. poginuo je Vojislav Milić, prva žrtva rata u Borovu. Na Koreji kraj Dunava, levo, i ulazak je u Borovo selo, gde se mutni sastaju oblaci, tu padoše krajiški junaci. Živote su dali za slobodu, slobodu srpskome narodu. Slava im, Beli orlovi, Borovo 1997.'

U samom Vukovaru postoji srpsko vojno groblje zvano Aleja osloboditelja. Riječ je o spomen-području podignutom za vrijeme okupacije Vukovara 1994. godine, na kojem se nalazi 26 grobova srpskih vojnika, a do 2002. na svim je nadgrobnim pločama bila stilizirana šajkača, zbog čega se to područje kolokvijalno zvalo 'groblje šajkača'. Te godine šajkače su uklonjene zbog 'mira u kući'.

Inače, to se groblje na privatnim parcelama nalazi gotovo u središtu Vukovara. Tamo se, kao i u slučaju spomenika Belim orlovima u Borovu Selu, održavaju službene komemoracije na kojima sudjeluju predstavnici Srpske pravoslavne crkve te politički predstavnici srpske nacionalne manjine.

Postoji još nekoliko nadgrobnih ploča na grobovima agresora stradalih 1991., i to na vukovarskom groblju, a na kojima su prikazani u punoj ratnoj spremi uz nezaobilazan znak sa srpskog grba s četiri ćirilična slova 's'.

Sporni spomenik nalazi se i na groblju u Općini Kistanje, a posvećen je borcu tzv. srpske Krajine. 'Krasila te hrabrost Obilića, a milost anđela i Boga. Tvoje Knindže. Niz lice nam suza kanu za Krajinu, Mišo pade i svoj život mladi dade.'