i premijer na potpisivanju

Vlada i sindikati potpisali memorandum: Stiže veća plaća za javne i državne službe

15.06.2023 u 11:19

Bionic
Reading

Deset dana nakon postizanja dogovora Vlada i Sindikati javnih i državnih službi potpisali su memorandum kojim će više od 200 tisuća javnih i državnih službi dobiti veće plaće.

Dogovor je vrijedan više od 400 milijuna eura godišnje, plaće će rasti od 60 do 100 eura, a svi će dobiti i regres od 300 eura. Povećanje vrijedi već za plaću za lipanj, a memorandum je privremeno rješenje dok na snagu ne stupi novi Zakon o plaćama u javnoj i državnoj službi, prenosi HRT. Premijer Andrej Plenković rekao je da se radi o trajnom privremenom dodatku. Također, kako je rekao, radi se o najvećem povećanju plaće s jednim zajedničkim dogovorom.

'Obuhvatiti više od 219 tisuća ljudi, to znači da smo praktički obuhvatili sve osim onih s najvećim plaćama i najvišim koeficijentima', rekao je Plenković. Naglasio je kako se Memorandum donosi u kontekstu dijaloga sa sindikatima koji je na visokom stupnju, ali i kontekstu socijalnih i ekonomskih okolnosti u kojima je zadaća bila pomoći maksimalno kako bi se održala socijalna kohezija.

  • +9
Potpisivanje Memoranduma između Vlade i sindikata Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Mi smo kroz naš dijalog težili sveobuhvatnom univerzalnom pristupu, konzumirali smo sve pregovore koji su se vodili na granskoj razini kako bismo učinili više i brže', rekao je premijer. Poručio je kako će se u rujnu nastaviti pregovore o osnovici plaće. 'Kada ovome dodamo i efekte poreznih izmjena, koje će biti u prvom čitanju u Saboru do ljetne stanke, i kad se to krajem rujna usvoji, dobit ćemo širu sliku ukupnih potencijalnih povećanja na plaću. Cilj je ljudima omogućiti veću plaću. Sada je bitno da u idućih pola godine nastavimo razgovore o sadržaju uredbi, kako bi se nakon stupanja Zakona o plaćama u državnim i javnim službama što prije donijele uredbe i nakon toga što prije rješenja na temelju novih koeficijenata, čime bi se život onih koji rade za državne i javne službe učinio dostojanstven', rekao je Plenković. Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je kako je Memorandum izraz socijalnog partnerstva i suradnje na unaprjeđenju javnog sektora.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'U jednom otvorenom i kontinuiranom dijalogu došli smo do rješenja koje će obuhvatiti 219 tisuća zaposlenika, i to 169 tisuća zaposlenih u javnom sektoru i 49 tisuća zaposlenih u državnoj službi. Memorandumom i odlukom Vlade o isplati dodatka obvezali smo se da ćemo zajedno nastaviti raditi na uspostavi novoga sustava plaća. Privremeni dodatak predstavlja prijelazno rješenje do donošenja novog Zakona o plaćama na kojem smo zajedno radili proteklih mjeseci. Tim Zakonom korjenito mijenjamo sustav plaća i sustav upravljanja ljudskim potencijalima jer smo svjesni izazovima s kojima se suočavamo u svojim resorima i svojim radnim okolinama. Uz novi sustav plaća uvodimo novi sustav odgovornosti i upravljanja svjesni važnosti kvalitetne i učinkovite javne uprave za društvo i gospodarstvo', rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa.

Naglasio je kako ovim sveobuhvatnim rješenjem niti jedna služba nije ostavljena po strani. 'Pristupom usmjerenom prema onima s najnižim primanjima omogućujemo veća primanja za 89 posto zaposlenih u javnom sektoru', rekao je Malenica dodajući da Memorandum neće dovesti do novih neravnoteža.

Dubravko Jagić, Sindikat policije Hrvatske, rekao je da su zadovoljni dogovorenim povećanjem.

'U rujnu očekujemo nastavak pregovora oko povećanja osnovice, oko povećanja božićnice, po prvi puta pregovarali bi o uskrsnici. Cilj Vlade i sindikata je da minimalna plaća u državnim službama bude oko tisuću eura', rekao Jagić.

Poručio je kako SPH nastavlja daljnju borbu vezano za odluku Ustavnog suda zbog čega će se obratiti Europskom sudu u Strasbourgu.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, naglasila je kako je ovaj dogovor između Vlade i sindikata pravni temelj za sustavno povećanje plaće, odnosno za izradu novih koeficijenata sukladno donošenju novog Zakona o plaćama.

'Dosadašnjim unaprjeđenjem socijalnog dijaloga, mi kao sindikati imamo utjecaj na donošenje uredbe o koeficijentima, iako je sukladno zakonu to autonomno pravo isključivo Vlade RH. Ovo privremeno rješenje postat će trajno kroz buduće koeficijente i uredbe. Isto tako Memorandum je pravno uporište za isplatu regresa za sve zaposlenike. Ovo je samo korak u nizu naših razgovora i socijalnog partnerstva', rekla je Šprem dodajući da ih uskoro očekuju pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru i osnovici plaće.