PREDIZBORNI MARKETING HDZ-A

'Vlada dokazala da joj nije stalo do branitelja, nego samo do Šeksa'

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 01.10.2011 08:51
  • Objavljeno 01.10.2011 u 08:00
ivić, kosor šeks kalmeta u osijeku

ivić, kosor šeks kalmeta u osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Besmislen zakon zbog predizborne igre i lažne brige za branitelje, komentar je saborskih zastupnika na Vladin prijedlog zakona kojim se proglašavaju ništavnim sve optužnice i osude donesene u Srbiji protiv hrvatskih građana

'Riječ je o političkom marketingu i odluci koju je HDZ-ova Vlada donijela dva mjeseca prije izbora, nastojeći ostvariti dojam da joj je stalo do branitelja, a sam Zakon nema nikakva pravnog učinka', kaže HSP-ov saborski zastupnik Daniel Srb. Ipak, to ga neće spriječiti da mu ruka poleti u zrak pri izglasavanju zakona u Saboru.

Očiti primjer iz 'života i političke prakse da čovjek ima mišljenje iza kojeg ne stoji', Srb objašnjava 'pokazivanjem podrške da se razgovara sa Srbijom na drugi način'. Međutim, i on, slično kao i još neki, smatra da bi zapravo trebalo 'zaoštriti diplomatske odnose jer je Srbija tim optužnicama pokazala da ne priznaje Republiku Hrvatsku i stalno to pokazuje'. 'Sam Zakon nema nikakva pravnoga učinka jer SFRJ ne postoji već 20 godina, a da je uopće došlo do ove situacije, krivi su hrvatski ministri pravosuđa Šimonović i Bošnjaković, koji su sa srpskom ministricom potpisivali sporazume, iako Hrvatska nikada nije trebala pristati na nadležnost Srbije nad događajima koji su se zbili na području Hrvatske', upozorava Srb.

Naime, nakon što se prije desetak dana doznalo za optužnice koje je Srbija donijela protiv 40-ak hrvatskih državljana, među kojima i protiv HDZ-ovog Vladimira Šeksa, Vlada je jučer usvojila Prijedlog zakona o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, biše SFRJ i Republike Srbije, kojim sve te optužnice trebaju biti poništene.

Protiv je na sjednici u Banskim dvorima glasovao jedino potpredsjednik Vlade, SDSS-ov Slobodan Uzelac, koji je između ostaloga, kazao: 'Mi u Vladi nemamo suglasnost DORH-a za ovaj zakon, a DORH je ključni nositelj ovih procesa. Predlažem da tražimo tu suglasnost, ali mislim da je ne bismo dobili jer bi oni na temelju vlastite odgovornosti i iskustva znali da će im ovaj zakon onemogućiti obavljanje posla', zaključio je Uzelac i zapitao se je li, po toj logici, smio Beograd suditi za zločine na Ovčari jer oni su se dogodili na teritoriju Hrvatske

'Taj zakon je predizborni trik i nema nikakvoga smisla i ništa bitno se njime ne rješava oko problema koje hrvatski branitelji imaju sa srbijanskim optužnicama', smatra HDSSB-ov saborski zastupnik Dinko Burić. Međutim, dodaje, 'taj zakon nije samo predizborni trik, nego je i pokazatelj koliko Vladi nije stalo do pravih istinskih hrvatskih branitelja, nego samo do visokopozicioniranoga dužnosnika Vladimira Šeksa'. 'Da joj je stvarno stalo do istinskih heroja branitelja, već bi odavno reagirala i to na dva načina: ukidanjem Zakona o aboliciji te prekidom diplomatskih odnosa sa Srbijom', ističe Burić, koji se pita što će biti s braniteljima ako će htjeti prijeći granicu, a Šeksov ih zakon pritom ne štiti'.

Dragutin Lesar, šef hrvatskih laburista te SDP-ova saborska zastupnica i možebitna buduća ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Vladin prijedlog Zakona nisu htjeli komentirati dok ne dođe pred njih da ga mogu pročitati i vidjeti o čemu se točno radi. Uz sličnu ogradu da najprije mora vidjeti zakon, HNS-ova saborska zastupnica Vesna Pusić ipak je Vladin prijedlog komentirala riječima da se 'o spomenutom prijedlogu može, doduše, vrlo grubo, govoriti kao o štetnom ili irelevantnom'. 'Ako se pokušava derogirati i ništavnima proglasiti ionako nevažeće optužnice bivše JNA, onda govorimo o irelevantnosti, ali ako se želi odbiti civiliziranu suradnju između pravosuđa dviju zemalja koja je na dobrom putu, i to da se uhvati koji bod na račun jadnih ljudi, onda govorimo o štetnosti', smatra Pusić i upozorava da se u tom slučaju dugoročno dovodi u pitanje njihova sigurnost. Međutim, ističe da joj se 'čini nevjerojatnim da bi se sad išlo sa zakonom koji bi dovodio u pitanje neke stvari koje su konačno počele funkcionirati'.

CROPIX / Andrej Švoger

CROPIX / Andrej Švoger

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrej Švoger

No zato je da 'Vlada kasni i predizborno prikriva problem', komentirao po donošenju zakona SDP-ov saborski zastupnik Josip Leko. 'Mislim da je riječ o politici, a ne o pravnom problemu. Vlada je zakasnila jako puno i trči za događajima, a ne rješava unaprijed stvari. Hrvatski zakon ne vrijedi u drugim državama, kao što ni zakoni iz drugih država ne vrijede u Hrvatskoj, dakle predizborna igra. Pitanje je što će jednim ovakvim aktom sve dirnuti, koje sporazume. Dakle, Vlada je trebala djelovati puno prije na političkom planu i predvidjeti da hrvatski građani odgovaraju samo u Hrvatskoj državi ako su povrijedili hrvatske zakone ili zakone bilo koje druge zemlje, ako je potpisala s njima sporazume'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi