JAVIO SE NILS MUIŽNIEKS

Vlada dobila packe Vijeća Europe zbog pravobraniteljice za djecu

 • Autor: V. P. P./Hina
 • Zadnja izmjena 11.07.2017 10:36
 • Objavljeno 11.07.2017 u 10:36
Nils Muižnieks

Nils Muižnieks

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks zatražio je u utorak od hrvatske vlade da ponovno razmotri nacrt zakona o pravobranitelju za djecu te da razmotri amandmane koji su na prijedlog zakona uputili pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za djecu

'Tražim od hrvatske vlade da ponovno razmotri nacrt zakona, uzimajući u obzir nacrte amandmana koje su predložili hrvatska pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za djecu', rekao je Muižnieks, prema priopćenju Vijeća Europe.

Vlada je sa sjednice od 6. srpnja u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Zakona o pravobranitelju za djecu, nakon što je Ustavni sud u ožujku postojeći zakon ocijenio nesuglasnim s Ustavom. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je podsjetila kako je Ustavni sud odlukom iz sredine ožujka ove godine ukinuo Zakon o pravobranitelju za djecu uz ocjenu da je u formalnom smislu nesuglasan s Ustavom, jer je donesen običnom većinom nazočnih, a ne traženom većinom svih saborskih zastupnika. Nakon toga oglasila se pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja je izjavila da prijedlog Zakona o pravobranitelju za djecu ne omogućava neovisan rad te institucije, prvenstveno jer predviđa razrješenje pravobranitelja za djecu u slučaju neprihvaćanja godišnjeg izvješća o radu.

I pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić upozorila je da vlada, prihvaćanjem Konačnog prijedloga Zakona o pravobranitelju za djecu nije prihvatila ni jednu primjedbu koju je ona podnijela tijekom javne rasprave o nacrtu prijedloga zakona, ocijenivši taj prijedlog napadom na neovisnost institucije.

Muižnieks u svom priopćenju ističe da je odluka Ustavnog suda ostavila pravnu prazninu, koja se mora popuniti, ali da je zabrinut zbog opasnosti da nacrt novog zakona ne ugrozi neovisnost te institucije. Muižnieks navodi da se to posebno odnosi na odredbu po kojoj pravobranitelj može biti razriješen ako mu parlament ne prihvati godišnje izvješće te na odredbu koja predviđa izbor novog pravobranitelja za djecu iako sadašnjoj pravobraniteljici mandat istječe tek 2022.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 2

Prikaži sve
 • visitor1

  11.07.2017 11:52

  Pravobranitelji po definiciji zastupaju javni interes, odnosno interese određenih skupina društva koji se ne moraju nužno i uvijek poklopiti s interesima zakonodavne i izvršne vlasti. Osmogodišnji pak mandat izvorno ima za cilj postići nesmjenjivost pravobranitelja u slučaju kada se ti interesi r...

 • kerenwoodward

  11.07.2017 10:57

  Milas Klarić je već po sili Zakona o pravobranitelju za djecu morala biti razriješena jer joj Sabor nije usvojio godišnje izvješće. Imam dokaz da je ona težak neradnik, nesposobna i krajnje bezobrazna.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi