KLIZIŠTE U HRVATSKOJ KOSTAJNICI

Plenković obećao: Vlada će stambeno zbrinuti ljude koji su ostali bez kuća

15.03.2018 u 07:51

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se stanje u Hrvatskoj Kostajnici, u kojoj je desetak kuća srušeno ili oštećeno u odronu zemlje, te je najavio pomoć Vlade. Plenković je rekao kako je s farmaceutskim divom La Roche postignut dogovor i da je Hrvatska uvrštena na listu zemalja u kojoj će novi lijek biti dostupan djeci koja boluju od spinalne mišićne atrofije. Djeca će se liječiti u KBC-u Rebro

Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak o stambenom zbrinjavanju stanovnika Hrvatske Kostajnice koji su ostali bez krova nad glavom nakon što su njihove kuće u odronu zemlje srušene ili znatno oštećene.

U odronu zemlje u utorak u Hrvatskoj Kostajnici potpuno ili djelomično stradalo je 12 obiteljskih kuća.

'Ovim zaključkom ljudima osiguravamo krov nad glavom. Mogu biti sigurni da će biti zbrinuti', rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Vlada je donijela zaključak o načinu osiguranja sredstava za nabavu lijekova Dinutuximab i Proleukin za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

'Preraspodjelom unutar državnog proračuna osigurali smo dodatna sredstva za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma', rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Vlada je usvojila nacrt prijedloga zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Predlaže se da članstvo u Komori bude obavezno za sve poljoprivrednike koji dobivaju potpore. Maksimalni mjesečni iznos članarine bit će šest kuna - dakle najviše 72 kune godišnje.

Vlada je donijela odluku o gašenju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Poslove iz nadležnosti tog centra, kao i njegovu imovinu, djelatnike i financijska sredstva, preuzet će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

  • +9
Vlada raspravljala o zbrinjavanju stanovnika Hrvatske Kostajnice Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut povodom smrti generala Petra Stipetića. Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je još jednom generalu Stipetiću na svemu što je učinio u obrani Hrvatske.

Krstičević je rekao kako će ispraćaj generala Petra Stipetića biti organiziran u Ministarstvu obrane u utorak.

Vlada je usvojila prijedlog odluke o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2018. godini. Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako državni poticaji na stambenu štednju za 2018. iznose 1,2 posto te da će štedišama biti isplaćeno ukupno oko 30 milijuna kuna poticaja.

Vlada je prihvatila izvješće o poslovanju Hrvatske radiotelevizije za 2016. godinu, ali će Saboru predložiti da obveže HRT da provede restrukturiranje, smanji kreditnu zaduženost, smanji angažman vanjskih suradnika te da poveća efikasnost stalno zaposlenih na HRT-u.