REZULTATI ANKETE

Vlada Angele Merkel čvrsto u prednosti

10.04.2013 u 17:17

Bionic
Reading

Koalicijska vlada njemačke kancelarke Angele Merkel šest mjeseci prije izbora ostvarila je najbolje rezultate u ispitivanjima javnog mišljenju u posljednje tri godine, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu

Kada bi sada bili održani izbori kancelarkini demokršćani iz CDU-a i njihov manji partner liberalni FDP osvojili bi čvrstu vladajući većinu, rekao je institut Forsa.

Prednost se uglavnom povećala zbog slabosti socijaldemokratskog SPD-a čiji je kandidat za kancelara Peer Steinbrueck slabo započeo kampanju.

Na pitanje kojega bi kandidata radije za kancelara 57 posto ispitanih odlučilo se za Merkel a za Steinbruecka samo 19 posto.

S Angelom Merkel, zagovornicom oštrih reformi i štednje u vrijeme dužničkih kriza u eurozoni, 'ljudi imaju osjećaj da su u vrijeme u krize s njom u sigurnim rukama', ocijenio je ravnatelj instituta Forsa Manfred Guellner

'Kada bi SPD imao karizmatičnijeg kandidata za kancelara i na Angelu Merkel bi se kritičnije gledalo', rekao je Guellner za tjednik Stren koji je s televizijom RTL naručio istraživanje.

U istraživanju je 47 posto ispitanih odgovorilo da bi glasovalo za neku od vladajućih stranaka, CDU ili FDP.

To je prvo istraživanje Forse od kraja 2009. koje daje kancelarkinoj koaliciji čvrstu većinu u odnosu na ukupnu podršku tri glavne oporbene stranke. CDU je u istraživanju dobio 41 posto podrške a FDP šest. Obje su stranke povećale potporu za jedan posto u odnosu na prethodno istraživanje.

SPD je izgubio jedan posto potpore i sada ima podršku od 23 posto, blizu njegovih najslabijih rezultata. Zeleni su također pali za jedan posto na 14 a Ljevica, nasljednica komunističke stranke, povećala je potporu za jedan posto na devet posto.

Piratska stranka koja se zalaže za slobodan internet i građanska prava ostala je na tri posto što je ispod praga potrebnog za ulazak u parlament.