SUD ZA LJUDSKA PRAVA:

Vjernici nemaju opravdanje za diskriminaciju gay parova

16.01.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Udruge Kontra i Iskorak izvijestile su da je Europski sud za ljudska prava u utorak presudio da vjerska uvjerenja ne mogu opravdati suprotstavljanje pravima istospolnih parova. To je potvrdio i britanski zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu ispitao je četiri slučaja koja su prezentirali kršćani, uključujući dva u kojima se tvrdilo kako njihova uvjerenja dopuštaju mogućnost odbijanja pružanja usluge istospolnim parovima.

U prvom slučaju, Lillian Ladele bila je državna matičarka u Londonu. Ona je smijenjena jer je odbila vršenje dužnosti sklapanja civilnog braka za istospolne parove, nakon što je to postalo legalno 2005. godine. Tvrdila je da je diskriminirana zbog svoje vjere. Sud je presudio kako diskriminacija nije postojala, te da su britanski sudovi, koji su potvrdili njenu smjenu, odredili pravu ravnotežu između njenog prava na slobodu vjeroispovijesti i prava istospolnih parova da ne budu diskriminirani.

U drugom slučaju, Gary McFarlane bio je savjetnik u pružanje psiho-seksualne terapije za parove. On je smijenjen zbog odbijanja rada s istospolnim parovima, tvrdeći to nije u skladu s njegovim uvjerenjima. Sud je jednoglasno presudio kako nije došlo do povrede njegova prava na slobodu vjere, pišu iz Kontre.

'Religija i vjerovanje duboko su privatni i osobni'

Potpredsjednica Europskog parlamenta za LGBT prava Sophie in 't Veld kazala je da je ovom presudom sud utvrdio da je sloboda vjeroispovijesti pravo pojedinca.

'Nedvosmisleno je da to nije kolektivno pravo na diskriminaciju LGBT osoba, žena, ljudi druge vjere ili životnih stavova. Vjerska sloboda nije razlog za izuzeće od zakona. Sud je uvjerljivo pokazao da se načelo jednakosti i jednakog postupanja ne može zaobići jednostavnim pozivanjem na religiju', kazala je Sophie in 't Veld.

'Britanski zakon s pravom štiti LGBT osobe od diskriminacije i ne postoji izuzeće za vjernike. Religija i vjerovanje su duboko privatne i osobne te nikada ne bi trebale biti korištene za smanjenje prava drugih', kazao je dopredsjednik Europskog parlamenta za LGBT i zastupnik Michael Cashman, izvijestili su iz Kontre i Iskoraka.