PARK PRIRODE

Visoki vodostaj dobro je došao Kopačkom ritu

06.06.2013 u 16:40

Bionic
Reading

Visoki vodostaji Drave i Dunava kod Osijeka i u Baranji, koje prijete izlijevanjem rijeka, Kopačkome ritu dobro su došli i fenomen su na kojem se temelji njegova bogata bioraznolikost, rekao je ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damir Opačić.

U izjavi za Hinu Opačić je rekao kako je u Kopačkome ritu poplavljeno oko 15.000 hektara te da mu visoki vodostaj, iako mu se nitko ne raduje, pogoduje jer svako plavljenje donosi novi život i bogatstvo bioraznolikosti.

Rit je i nastao plavljenjem pa je i osnovna opasnost njegova nestanka dugo sušno razdoblje.

Upravo u proljeće, kada se topi snijeg i vode inače rastu, Kopački rit dobiva svoju snagu i budućnost, rekao je Opačić i ocijenio da je tako veliko područje pod vodom kao što je ovih dana najljepši prizor za posjetitelje, koji uz to u Kopačkome ritu mogu vidjeti i više rijetkih ptica nego inače.

Za posjetitelje Kopačkoga rita organizirana je vožnja brodovima 'Vidra' i 'Liska', a za ljubitelje prirode koji žele doživjeti istinsku ljepotu organizirana je vožnja čamcima, rekao je Opačić. Dodao je kako ih građani zovu i pitaju je li Kopački rit u opasnosti te da ih moraju uvjeravati da on 'živi od visokih voda i plavljenja'.