MINISTAR SLAVKO LINIĆ

'Visoki porezi cijena su koju građani moraju platiti'

04.04.2013 u 10:56

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić ne odustaje od uvođenja poreza na nekretnine, dok HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i dalje ne odustaje od stava svoje stranke. Tvrdi da se taj porez ne može uvesti dok nema gospodarskog rasta. Linić pak kaže kako novinari žele posvađati koalicijske partnere koji se, smatra, ne moraju nužno slagati

'Svaki projekt je Vladin projekt, otkuda zaključci da neće ići, to ne razumijem. To će odlučiti uži kabinet Vlade, malo se strpite, bila je duga rasprava o tome s puno sudionika i zato to tek sada ide na uži kabinet', rekao je Linić jutros prije sjednice Vlade.

'Mnogima od vas stalo je do toga da posvađate stranke. Mi ne trebamo imati isti stav, mi ne moramo imati isto razmišljanje, nikada smo nismo ni imali. Ovo mi je druga koalicija, to nije problem za stabilnost Vlade. Nećete uspjeti posvađati Vladu ni koalicijske partnere', poručio je Linić novinarima.


Osvrnuo se i na drugi krug fiskalizacije koji je započeo 1. travnja. Kaže kako do sada plaćanje poreza u Hrvatskoj nije bilo nešto uobičajeno.'To je tragedija ove zemlje. Pokazalo se da ljudi mogu poslovati ako ne poštuju svoje obveze, u Hrvatskoj je to normalno. Kada smo počeli s fiskalizacojim, naišli smo na stravičan otpor', rekao je Linić. Pojasnio je kako su visoki porezi cijena koju građani moraju platiti za spore promjene i promašaje, a da svi oni koji uredno podmiruju svoje obveze moraju imati sigurnost da oni koji to ne čine neće opstati.

Po njegovoj logici, što više poreza država naplati, to će porezi moći biti niži. Na pitanje je li država preskupa, Linić kaže da jest i upozorava da smo u 22 godine stvorili 1,3 milijuna umirovljenika. Polovica iznosa za mirovine plaća se iz mirovinskog osiguranja, a drugu polovicu osiguravaju građani.