VELEPOSLANIK U UN-U

Visoki iranski dužnosnik: Izrael zna kakva bi bila naša druga odmazda

15.04.2024 u 09:28

Bionic
Reading

Iranski ambasador pri UN-u Amir Saeid Iravani rekao je u ekskluzivnom razgovoru s Jamesom Matthewsom iz Sky Newsa da će Izrael 'znati koja bi bila naša druga odmazda... oni razumiju da će sljedeća biti najodlučnija'. Do razgovora je došlo nakon hitnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku u nedjelju, piše jutros Sky News

Izraelski ratni kabinet sastao se u nedjelju kako bi razgovarao o mogućoj odmazdi prema Iranu, a državni kanal Channel 12 citirao je neimenovanog dužnosnika koji je obećao 'značajan odgovor'. Veleposlanik Iravani to je doživio kao 'prijetnju, a ne akciju', piše Sky News.

Na pitanje da li su akcije njegove zemlje dovele do rizika eskalacije ka širem ratu, iranski ambasador odgovorio je neizravno. 'Naše je legitimno pravo da odgovorimo jer su oni započeli agresiju na naše diplomatske prostorije', rekao je.

Izrael je uspio odbiti većinu iranskog napada tokom vikenda, uz pomoć svog odbrambenog sistema Iron Dome i snaga iz SAD-a, Velike Britanije, Jordana i Francuske.

Podsjetimo, Iran je u subotu navečer pokrenuo napad na izraelski teritorij bespilotnim letjelicama i projektilima u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Siriji 1. travnja u kojem su ubijeni najviši zapovjednici Revolucionarne garde.

  • +7
Iranci slave napad na Izrael Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Napad s više od 300 projektila i bespilotnih letjelica, većinom lansiranih iz Irana, izazvao je samo skromnu štetu jer je većinu oborio izraelski obrambeni sustav protuzračne obrane uz pomoć Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske i Jordana.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres podsjetio je u nedjelju da su činovi odmazde koji uključuju upotrebu sile zabranjeni prema međunarodnom pravu, dok su SAD poručile da će raditi na tome da Teheran pozove na odgovornost pred UN-om.

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Guterres je, govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, rekao državama članicama da UN-ova povelja zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke neovisnosti bilo koje države te je osudio iranski napad na Izrael i upozorio na daljnju eskalaciju.

'Bliski istok je na rubu. Ljudi u regiji suočavaju se sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba širokih razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju', rekao je Guterres na sastanku koji je sazvan nakon napada Irana.