MINISTRICA NA JAKUŠEVCU

Viši ekološki standardi dignut će cijenu smeća

09.05.2012 u 10:09

Bionic
Reading

Dvjestotinjak građana Jakuševca i Mičevca limenom glazbom koja je svirala posmrtni marš i povorkom koja je gurala lijes s natpisom 'Jakuševac' dočekalo je gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, ministricu zaštite okoliša Mirelu Holy, predsjednika Gradske skupštine Davora Bernardića, čelnog čovjeka Holdinga Ivu Čovića i tridesetak čelnih ljudi gradske uprave i gradskih zastupnika u njihovu posjetu smetlištu Jakuševac

S gas-maskama na licima i brojnim transparentima u rukama ('Europo, spasi nas od ekocida', 'Pravna država u smeću', 'Trpimo vas 48 godina i ne želimo dočekati zlatni pir'…) građani koji žive najbliže tempiranoj bombi još su jednom izrazili nezadovoljstvo činjenicom da smetlište još uvijek radi unatoč tome što mu je dozvola za rad istekla.

'Tražimo da se što prije donese odluka o zatvaranju smetlišta, a nakon toga i uklanjanje ovoga brda smeća. Također tražimo da se brdu smeća između Jakuševca i Mičevca da poseban status i uredbom riješi problem ekološke rente do zatvaranja smetlišta na drugu lokaciju', kazao je predsjednik Vijeća mjesnog odbora Mičevec Ivica Barukčić

Podsjetimo, prije dvadesetak dana Gradska skupština Zagreba odbila je nakon konzultacija s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode prijedlog gradonačelnika Bandića za 50-postotno uvećanje naknade za umanjenu vrijednost nekretnina stanovnicima Jakuševca uz obrazloženje kako se jednom donesena naknada ne može mijenjati, a ista će nakon što se preostale tri rate isplate i ukinuti.

Po završetku obilaska Jakuševca došlo je do manjeg verbalnog okršaja između prosvjednika, koji nisu imali razumijevanja za objašnjenja Davora Bernardića zašto im im Skupštinia nije odobrila povećanje naknade.

Na gradsko smetlište dnevno se doveze oko 950 tona smeća, što na godišnjoj bazi iznosi oko 350.000 tona otpada. U zemljama Europske unije kazne za odlagališta otpada koja nemaju uporabnu dozvolu, prema riječima ministrice Holy, iznose preko milijun eura dnevno.

'Otpad je najveći ekološki problem, a zapravo bi trebao biti prilika za novu razvojnu šansu Hrvatske. Što se tiče novog zakona o otpadu, završena je javna rasprava, a trenutno se rješavaju pristigle primjedbe kojih je stiglo preko tisuću. No, bila bih doista lažljivica kada bih rekla da viši standard zaštite okoliša, odnosno naplata odloženoj količini smeća, neće ništa koštati niti državu, niti jedinice lokalne samouprave, a posljedično i građane', istaknula je Mirela Holy dodavši da do 2018. godine sva odlagališta moraju biti uređena prema principima centara za gospodarenje otpadom

Bernardić je pak naveo kako će Skupština, nakon postignutog dogovora izvršne vlasti, odnosno gradonačelnika Bandića i resornog ministarstva, podržati svako zakonsko rješenje koje je u interesu građana Jakuševca.

'Žao mi je što se problem nije riješio u posljednjih 12 godina, no vjerujem kako će se kroz novi zakon o otpadu riješiti sustav gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj', zaključio je prvi čovjek Gradske skupštine.