istraživanje

Više od 70 posto studenata ima vrlo nisko povjerenje u javne institucije

18.11.2019 u 15:00

Bionic
Reading

Više od 70 posto studenata ima vrlo nisko povjerenje u institucije u javnom sektoru, pokazuju rezultati studentskog istraživanja predstavljeni na Međunarodnom tjednu svijesti o prijevarama koji je u ponedjeljak otvoren u Hrvatskoj udruzi poslodavaca

'Kao glavni uzrok korupcije mladi vide nedjelotvoran kazneni progon, a svoju razinu povjerenja u institucije javnog sektora pretežito niskom ocjenjuje 42,5 posto ispitanika, vrlo niskom 30,7 posto, umjerenom 24 posto, dok je visoko povjerenje zadržalo samo 2,7 posto ispitanih', stoji u priopćenju Deloittea Hrvatska, koji organizira Međunarodni tjedan svijesti o prijevarama.

Istraživanje je prevedeno među studentima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Pravnog fakulteta u Zagrebu, Sveučilišta Libertas, Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Visoke poslovne škole PAR i Veleučilišta VERN.

Rezultate je predstavio apsolvent Ekonomskog fakulteta Domagoj Bačić, koji je istaknuo zabrinutost studenata trenutnim stanjem u državi, ali je izrazio i spremnost mladih da se aktivno uključe u osvješćivanje javnosti o važnosti borbe protiv prijevara, korupcije i financijskog kriminala.

Anketirano je ukupno 339 studenata, od kojih su 67 posto bile studentice. Njihova percepcija nije blagonaklona prema Hrvatskoj, jer njih 43,4 posto misli da je razina korupcije ista kao i prije tri godine, a čak 42,8 posto ih misli da je ona veća nego prije, navodi se u priopćenju.

Podaci su pokazali da bi više od 70 posto studenata dopustilo prepisivanje kolegi, dok je 45,7 posto njih odgovorilo kako su i sami prepisivali. Njih čak 70 posto u budućnosti bi prijavilo korumpirano ponašanje.

Polovica ispitanih ne bi poduzela korumpiranu radnju kako bi dobila željeno radno mjesto, a njih četvrtina odgovorila je kako to ovisi o situaciji.

Na pitanje bi li se zaposlili u tvrtki za koju pouzdano znaju da je korumpirana, njih 40 posto kaže da ne bi, ali ih je 30,7 posto ustvrdilo kako to ovisi, a 23,3 posto kaže kako ne znaju što bi tada učinili.

Njih 63,6 posto izjavilo je kako su tražili 'vezu' u zdravstvenom sustavu kako bi ugovorili pregled ili zahvat bez višemjesečnog čekanja ili nabavljanja tražene potvrde.

Kao rješenje korupciji, studenti najučinkovitijim smatraju novčane kazne i kazneni progon, dok bi se njih 37,8 posto odlučilo na podizanje svijesti kao oblikom smanjenja razine korupcije u društvu.