Štrajk pilota u SAS-u

Više od 1200 letova otkazano, blokirano 110.000 putnika

28.04.2019 u 20:44

Bionic
Reading

Zrakoplovna tvrtka Scandinavian Airlines SAS objavila je u nedjelju da je otkazano 1213 letova u ponedjeljak i utorak, što će pogoditi dodatnih 110.000 putnika jer se nastavlja štrajk pilota koji nisu zadovoljni radnim uvjetima

Ukupno je oko 280.000 putnika od petka pogođeno prekidom pregovora između partnera. U ponedjeljak će biti otkazano 667 letova i 546 u utorak, navela je kompanija u priopćenju.

Tim štrajkom više od 1400 pilota u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj zahvaćena je većina unutrašnjih letova, kao i europskih i međukontinentalnih kompanije SAS.

Predsjednik udruge pilota Rawaz Nermany je rekao da trenutačno strane ne pregovaraju i dodao za švedsku agenciju TT da SAS treba pokazati želju da pregovara.

Ta udruga koja je pokrenula štrajk je istaknula da nakon nekoliko mjeseci pregovora nije pronađeno rješenje za probleme 'pogoršanja radnih uvjeta, nepredvidivih rasporeda i nesigurnosti zaposlenja' za pilote.

Švedska konfederacija prometnih tvrtki je navela da ne može prihvatiti povećanje od 13 posto plaća koliko traže piloti, s obzirom na već visoke plaće od 93.000 kruna ili 8.766 eura mjesečno.

Švedska udruga, koju u zahtjevima podržavaju danska i norveška udruga pilota, precizirala je da je glavni zahtjev pilota promjenjivo radno vrijeme, a ne plaće.

SAS je posljednjih godina pokrenuo nekoliko programa štednje kako bi poboljšao svoju profitabilnost nakon što je 2012. zamalo bankrotirao.

Ako SAS popusti zahtjevima pilota uskoro će biti u deficitu i trebat će se boriti za preživljavanje, rekao je glavni analitičar danske banke Sydban Jacob Pedesen.

Ta banka je procijenila da štrajk zrakoplovnu agenciju stoji između 60 i 80 milijuna kruna dnevno.

U prvom tromjesečju 2019. tvrtka je zabilježila veće gubitke, zbog negativnih učinaka tečaja i povišenja cijena goriva. SAS ipak očekuje dobit na godišnjoj razini.