SPASONOSNO CJEPIVO

Virusni imunolog: Situacija će biti još teška četiri do pet mjeseci

05.12.2020 u 20:53

Bionic
Reading

Virusni imunolog profesor Bojan Polić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da ako se dobro organizira cijepljenje da bi se do kraja sljedeće godine mogao dogoditi obuhvat od cca 70 posto pučanstva, ali istaknuo je da će i manji obuhvat djelovati na epidemiju

Naglasio je da, što se tiče cjepiva, nema razloga za zabrinutost i da je ono prilično sigurno.

- Nakon provedene treće faze kliničkih ispitivanja, koje se provodi na nekoliko desetaka tisuća ljudi, cjepivo Pfizer BioNTecha nije pokazalo značajnije nuspojave, rekao je, te objasnio zašto je potrebno cijepiti se dva puta.

- Prvim cjepivom se potiče imunološki sustav na proizvodnju antitijela, a nakon drugog cjepiva koje je nakon tri tjedna, postiže se maksimalna imunost oko mjesec dana od prvog cijepljenja.

Profesor Polić istaknuo je i kako očekuje da će se situacija još pogoršati.

- Situacija će biti još teška 4-5 mjeseci i moramo poduzeti sve epidemiološke mjere da držimo epidemiju pod kontrolom i da rasteretimo zdravstveni sustav. Očekujem da će se situacija pogoršavati, ali uz kontinuirano cijepljenje pandemija bi se mogla do jeseni staviti pod kontrolu, zaključio je.