objavili znanstveni članak

Virusni imunolog Luka Čičin Šajn radi na mogućem lijeku protiv covida: Protutijela smo dobili od seruma pojedinaca uzetih davno prije nego što se pandemija pojavila

11.03.2021 u 19:53

Bionic
Reading

Objavljena je vijest da je Međunarodni tim znanstvenika Tehničkog sveučilišta u Braunschweigu i Centra za infektivna istraživanja u časopisu Nature Communications objavio članak o razvoju posebnih antitijela protiv koronavirusa.

'Ne radi se o cjepivu, nego o strategiji koja u osnovi djeluje kao lijek, tako da se protutijela mogu davati ljudima koji su oboljeli od COVID-a, a ne preventivno kao cjepivo da se ljudi ne bi razboljeli', objasnio je za Dnevnik HTV-a dr. Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj.

U osnovi ono što je napravljeno, kaže, je protutijela kakva tijelo inače razvija uzimaju se od pojedinaca koji ih imaju, unose u epruveti i onda se mogu davati drugim ljudima koji takva protutijela još nisu stigli razviti kako bi ta protutijela neutralizirala virus i tako omogućila organizmu da se obrani od infekcije. Protutijelo je protiv koronavirusa, ali isti princip bi, dodaje, trebao biti valjan i kod drugih infekcija.

'Sigurno nismo prvi koji su razvili protutijelo, ima i drugih timova. Poznato je da je i Donald Trump dobio terapiju protutijelima kada se razbolio i to mu je vjerojatno pomoglo, no novost je da smo mi ta protutijela dobili od seruma pojedinaca još puno prije nego što se pandemija pojavila.

'Radi se o serumima koji su dobiveni 2018. - 2019., kada taj virus nije ni postojao. Iz njih smo uspjeli izdvojiti ona protutijela koja prepoznaju virus, koja su ga u stanju neutralizirati i to je vrijednost naše ideje. Ne treba se čekati da netko napravi protutijela kako bismo ih izolirali iz već zaraženih ljudi, nego možemo čim se neka pandemija pojavi, koristeći ovu metodu, izolirati protutijela iz dobrovoljaca koji nikad nisu ni bili inficirani i vrlo brzo početi razvijati lijek koji može kontrolirati virus. Poanta je u brzini djelovanja protiv novih pandemija', naglasio je prof. Čičin-Šain.

Govoreći o svijetu godinu dana poslije izbijanja pandemije kazao je da smo svjedoci neviđene brzine u razvoju cjepiva.

'EMA je danas odobrila već četvrto cjepivo koje dolazi na tržište, peto - Sputnik uskoro bi također moglo biti odobreno, dakle širom svijeta se proizvode cjepiva s kojima možemo stati na kraj pandemije, normalno se cjepivo razvija i proizvodi za oko 5 godina, sada se sve događa u godinu dana, vidimo da tehnologija pomaže i da će korona uskoro biti stvar prošlosti', smatra Čičin-Šain.